Vrijdag 23 mei
- 23-05-2025
- Agenda
-
Schiedam danst
Schiedam verandert in één grote dansvloer! Alle basisscholen in de stad voeren de ‘Schiedam Danst 750’ dans op hun schoolpleinen op, ter ere van het 750-jarig bestaan van Schiedam. De afgelopen weken is er op de scholen hard geoefend met onze en onze dansdocenten. En dan gebeurt er iets magisch…
-
Schie-Tie
Hoe ziet Schiedam eruit in 2775? En vooral: hoe gaat er aan toe in de stad? Net zoals we in de tijd van Aleida geen idee hadden van het Schiedam van 2025, hebben we nu een idee van 2775. De makers van toneelgezelschap Knap zien dat toch even anders.. Zij maken het 'Schiedam viert 2775' nu al zichtbaar.
Knap speelt Schie-Tie. Plaats van handeling: de Drilschuur. Kaartjes zijn € 7,50 of gratis. Zie ook hier.
Voorstellingen vanaf half acht 's avonds, op de zaterdag en zondag vanaf half drie 's middags. -
Café De Verlossing
Een fantasierijke opera van dolende zielen door Silbersee, gemaakt met Schiedamse toneelspelers, met muziek geïnspireerd op werken van Debussy, Rammstein en bekende Franse chansons.
In een dorp waar de jeugd vertrokken is, heeft een bijzonder café intrek genomen in de plaatselijke kerk. Geen leven in de brouwerij? Niets is minder waar! Het gerucht gaat rond dat in deze kerk de ‘eeuwige jeugd’ te vinden is. Wordt men hier onsterfelijk verklaard, of voor eeuwig jong?
Dit alles wordt tot leven gebracht door een bijzondere cast van senioren uit de stad, componist Akim Moïseenkov, zangers Fanny Alofs en Florian Slangen, percussionist Baue Kunstman én het Cafékoor van de ‘vergeten oude zielen’.
Vanaf 20.00 uur in de Havenkerk. Op zaterdag en zondag ook om drie uur 's middags matinee. Kaarten: 25 euro. -
Theater aan de Schie
20.15 uur: Het Groot Niet Te Vermijden & Annemarie Jung:
-
Wennekerpand
20.15 uur: Malou Holshuijsen - Ik vier het klein
-
Wenneker Cinema
12.45 uur: De Familie, deel 2
14.30 uur: Drie dagen vis
20.00 uur: Gondola -
Distillateursborrel
Het Jenevermuseum Schiedam 'viert de rijke tradities én de toekomst van distilleren'. Dit tijdens IDDF Around Town/Overproef. Het museum verwelkomt twee gerenommeerde distillateurs, te weten Genievre de Houlle uit Frankrijk en Moulin du Loup uit België. De gastheer rekent op een bijzondere avond, met 'bijzondere spirits', inspirerende gesprekken en de kans om internationale vakmensen uit de distilleerwereld te ontmoeten. Tussen zes en tien is ieder welkom om hiervan mee te genieten. Toegang gratis.
-
Zestig jaar arbeidsmigratie
Openluchtexpositie op de Kloosterplaats, met de verhalen van immigranten die naar Schiedam kwamen om te werken. En hun ervaringen sindsdien.
-
Zakkendragers
Beau van ’t Hoen, historicus en curator van de tentoonstelling Smakken en Zakken in het Jenevermuseum, verzorgt een lezing over de geschiedenis van de zakkendragers in Schiedam. Hoe zag het leven van een zakkendrager eruit? Welke sociale en economische plichten hadden zij en welke rol speelde het Sint Anthonisgilde hierin? En wat is er over hun nazaten te vertellen? De lezing wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling Smakken en Zakken en vindt plaats bij de BVSZ, Leliestraat 10. Aanvang: drie uur.
-
Sheila Sitalsing bij Post Scriptum
Boekhandel Post Scriptum ontvangt Sheila Sitalsing, bekend van haar columns in de Volkskrant. Zij komt vertellen over haar nieuwe boek 'Waar ik me voor schaam'. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Opgeven gewenst via E: [email protected].
Sheila Sitalsings moeder verzweeg tot haar dood een cruciaal deel van haar familiegeschiedenis. 'Waar ik me voor schaam' is een scherpzinnig verslag van een zoektocht naar de werking van intergenerationele schaamte en de totalitaire verleiding. Terwijl de verontrustende echo’s van de jaren dertig nu opnieuw klinken, onderzoekt Sitalsing de overeenkomsten met toen. -
Taalcafé de Kansenfabriek
De bibliotheek organiseert gratis taalcafés in Schiedam. Je oefent met Nederlands praten in een gezellige groep. Je leert nieuwe mensen kennen en deelt ervaringen. Van tien tot half twaalf in de Kansenfabriek.
-
Molentonen in de Babbersmolen
Molentonen is op donderdag 23 mei om 20.30 uur terug voor een tweede editie, ditmaal bij de Babbersmolen aan de Schiedamsedijk 2a. Op deze unieke locatie treden twee bijzondere artiesten op: Levi Boon en LAHAYE. Levi Boon weet met haar tijdloze liedjes een magische wereld te scheppen waarin nostalgie, herinneringen en emoties samenkomen in melodieën die recht naar het hart gaan. Rotterdammer LAHAYE deelt in haar lo-fi popsongs openhartig haar zoektocht naar vrijheid en zelfstandigheid. Met invloeden van artiesten als Taylor Swift en Phoebe Bridgers creëert zij een warme, huiselijke sfeer die troost en herkenning biedt. Toegang: € 10,-, tickets via molentonen.nl.
-
Tentoonstelling Annie M.G. Schmidt
Op de eerste etage van de Korenbeurs zijn allerlei mooie boeken, speciale uitgaves, knuffels en andere leuke dingen over Annie M.G. Schmidt bij elkaar gebracht. De spullen komen uit de verzameling van de Vlaardingse Marry Broek.
Uit de collectie van collega Jan kwam zelfs een ansichtkaart naar boven met een handgeschreven hartelijke groet van Annie. Hij heeft haar ooit persoonlijk geïnterviewd... Dat interview valt terug te zien in deze expositie. -
Voorlezen met Annie
Speciaal tijdens de Annie M.G. Schmidt-'week' kunnen kinderen van twee tot zes jaar en hun (groot)ouders komen luisteren naar de verhalen van Pluk, Siep en Takkie in de Nieuwe Harg. Vanaf kwart over tien.
-
Frankeland
Monique van Putten toont haar schilderijen en tekeningen bij Frankeland in de Sint Liduinastraat. Haar kleurrijke werk is een afspiegeling van haar gevoel, het werk is zowel realistisch als intuïtief. Portretten en vooral ogen komen terug in het werk. Monique is autodidact en heeft een breed palet aan vaardigheden.Naast het schilderen tekent zij bv ook met balpen Schiedamse prentjes van mooie plekjes in Schiedam. Hiervan zullen er ook een aantal tijdens de expositie te zien zijn.
-
Schiedamse portretten
De tentoonstelling van dertig bijzondere portretten van Schiedamse makers op het terrein van de voormalige glasfabriek is beëindigd. De wind vernielde negen portretten en nu is besloten de expositie te stoppen.
-
Schaken, sjoelen, darten
Tussen twee en vier in Soos Blauwhuis.
-
Schoen verhalenhuis
Bekend en bekroond auteur Abdelkader Benali neemt op uitnodiging van Margi Geerlinks zijn intrek in Geerlinks’ galerie in de Hoogstraat. Hij ontvangt Schiedammers die hun verhaal vertellen over de schoenenwinkel van Van den Hoven die jarenlang was gevestigd in pandnummer 156-158 waar de galerie sinds 2018 is gevestigd.
-
IDDF Around Town
Tijdens Around Town staat het centrum van Schiedam in het teken van optredens, proeverijen, workshops, kunst, architectuur, musea en nog veel meer. Veel initiatieven worde n gecombineerd in de gratis Around Town wandelroute, voor alle leeftijden. De wandeling wordt aangegeven op grote informatiezuilen in de stad en is door bezoekers zelf te lopen gedurende de dag. De route voert bezoekers langs uiteenlopende culturele hotspots in het centrum, met optredens van studenten van Codarts Rotterdam, kunstexposities en optredens in galeries, livemuziek, creatieve workshops op de Hoogstraat, een workshop in het kader van het kunstproject Humanæ op Stadserf en een workshop salsadansen bij Post Schiedam. Ook is de populaire Around Town Market terug, waar lokale ondernemers hun producten aanbieden in sfeervolle kramen verspreid over de Hoogstraat.
-
De Wissel
In De Wissel zijn de natuurfoto's te zien van Martina van Raad. Het inloophuis aan de Broersveld 123b is vandaag tussen twee en vier geopend, voor ieder die trek heeft in een kopje koffie of thee en even rustig wil zitten genieten van de mooie tentoonstelling.
-
Jenevermuseum
De tentoonstelling 'Distilleerdames, sterke vrouwen achter sterke drank' belicht vergeten verhalen. Hoewel de jeneverindustrie lange tijd bekendstond als een mannenwereld, blijkt uit historisch onderzoek dat vrouwen een veel grotere rol speelden dan tot nu toe werd aangenomen. De tentoonstelling belicht vrouwelijke invloed vanuit vier invalshoeken: hun werk achter de schermen, drankcultuur, beeldvorming in reclame en de rol van vrouwen vandaag.
Een tweede tentoonstelling is 'Smakken en Zakken'. In samenwerking met het Anthonisgilde brengt het museum een eerbetoon aan het eeuwenoude ambacht van de zakkendrager. Aanleiding is het 300-jarig bestaan van het Zakkendragershuis en het 40-jarig jubileum van het Anthonisgilde.
Bezoekers maken kennis van de geschiedenis van de gilden in Nederland, de ontwikkeling van het Schiedamse gilde, de sociale functies van het gilde en het dagelijkse leven van de zakkendragers. Eén Schiedamse zakkendragersfamilie vormt de rode draad van de tentoonstelling, waardoor de geschiedenis persoonlijk en tastbaar wordt.Verder is de tentoonstelling 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te zien. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: [email protected]) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis. -
Fluisterboot
Door de Schiedamse havens voor een bijzonder en spectaculair aanzicht van de stad. Gelardeerd met een hoop leerzame geschiedenis, weetjes en anekdotes. Dat is het concept van de fluisterboot. Er is keus uit een lange vaartocht van tachtig minuten - vertrek half twaalf - en een tocht van zestig minuten, met vertrek om half twee en om drie uur. Kosten: tien of negen euro, kinderen half geld. Let op: op woensdag is alleen de korte vaart mogelijk.
De vertrekplaats van de fluisterboot is vanaf de steiger naast museummolen De Walvisch aan de Westvest 229 in Schiedam. -
Stedelijk Museum Schiedam
Een geblokte theedoek, een stukje inpakpapier, een afbeelding in de krant of een onscherpe foto. Voor de schilder Daan van Golden (1936-2017) zijn dit geen betekenisloze beelden, maar serieuze onderwerpen voor zijn kunst. Met grote concentratie schildert hij de bestaande patronen na of ontdekt hij de schoonheid in de toevallige momenten die hij met de camera vastlegt. Het maakt Daan van Golden tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars die Nederland heeft gekend. De tentoonstelling Daan van Golden. The Original in Stedelijk Museum Schiedam geeft een overzicht van zijn bijzondere oeuvre.
Precies 750 jaar geleden verleende Aleida van Holland, een invloedrijke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld, stadsrechten aan Schiedam. Dit markeert het begin van een lange geschiedenis waarin vrouwen de stad mede vormgeven en draaiende houden. Van de ondernemende zakenvrouw Neeltje Andries uit de zestiende eeuw tot vrouwen van nu die waardevolle initiatieven als de Kledingbank en Stichting Inclusia runnen – de vrouwen van Schiedam zijn onmisbaar. Met deze tentoonstelling krijgen hun verhalen het podium dat ze verdienen, waarbij zowel het verleden als het heden van Schiedamse vrouwen centraal staat.
'I Hit You With a Flower – suikerzoete kunst met een bite' wordt 'een eerbetoon aan meisjeskunst’ genoemd. Dit keer niet denigrerend, maar een geuzennaam. Te zien is werk van pioniers als Lily van der Stokker, Kinke Kooi en Pipilotti Rist tot jonger talent als Vera Gulikers, Frances Goodman, Dae Uk Kim, Jurjen Galema, Mari Katayama en Alex Naber & Chelseaboy. Ruim twintig (inter)nationale kunstenaars blinken uit in roze, pastel of juist knalkleuren, goud, glitter, bloemen en andere motieven. Zij maken frivole kunstwerken die even aanlokkelijk als intelligent zijn. Deze kunstenaars betrekken je via een verrukkelijke verleidingsstrategie bij hun fluwelen activisme en de open samenleving waar zij voor staan.
En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.
-
De Walvisch
Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen: 2,50 of vijf euro.