Categorieën

Service

'Horeca heeft 't moeilijk met papieren voor Brandersfeesten'

'Horeca heeft 't moeilijk met papieren voor Brandersfeesten'
Uit

'Horeca heeft 't moeilijk met papieren voor Brandersfeesten'

  • Redactie
  • 22-08-2022
  • Uit
'Horeca heeft 't moeilijk met papieren voor Brandersfeesten'

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - De fractie van Alles voor Schiedam is bezorgd over de mogelijkheden die horeca-ondernemers krijgen om van de Brandersfeesten een succes te maken. 

"Wij hebben de laatste tijd met meerdere horeca-ondernemers gesproken en veel van hen hebben aangegeven dat zij niks gaan organiseren voor de Brandersfeesten, omdat het voor hen moeilijk wordt gemaakt om een vergunning te krijgen." 

Dat is jammer, want de horeca heeft het moeilijk gehad in Coronatijd en de stad verdient een iets 'goeds en leuks'.

Marvin Janssen van de fractie in de raad wil daarom van B&W weten of dat beeld wordt herkend. De antwoorden op een serie vragen moeten duidelijk maken of de indruk dat het horecabedrijven lastiger wordt gemaakt om tijdens de Brandersfeesten iets te organiseren, klopt.

"Wij hebben begrepen dat voorheen horeca-ondernemers hun vergunning in moesten dienen bij Stichting Brandersfeesten en dat zij deze aanvragen bundelden tot één complete aanvraag voor de gehele stad" zo schrijft Janssen. "Dit jaar moeten de ondernemers hun vergunning weer zelf aanvragen bij de gemeente, maar dienen zij wel met de Stichting Brandersfeesten af te stemmen wat zij precies willen organiseren en waar precies. Dit terwijl de stichting zelf ook een groot evenement organiseert aan het Land van Belofte. Dat horeca-ondernemers zich niet geholpen en gesteund voelen door de gemeente, dan wel de Stichting Brandersfeesten, vinden wij een zorgelijk signaal met als gevolg dat veel ondernemers ervoor hebben gekozen om niets te gaan organiseren tijdens de komende Brandersfeesten."

Alles voor Schiedam vraagt daarom het college of dat ook de indruk heeft dat er minder vergunningen worden aangevraagd (hoeveel zijn het er eigenlijk?) en of daar door de gemeente ook positief op gereageerd kan worden (en hoeveel tijd vergt zoiets?). Verder wil de fractie graag duidelijkheid over de rol van de stichting Brandersfeesten: waartoe dient de subsidie aan de stichting? En wat is dan haar rol in het proces tussen ondernemers en gemeente? 
Janssen kwam 'ter oren (sic)' dat 'de stichting wat problemen heeft met het organiseren van de veiligheid rondom de Brandersfeesten'. "Hoe wordt de veiligheid geborgd", vraagt hij het college. "Wordt dit centraal geregeld door de stichting Brandersfeesten of moeten de ondernemers dit zelf borgen?" 

Alles laatste wil Alles voor Schiedam weten hoe het evenement, georganiseerd door de stichting, te begrijpen, in relatie tot de horecabedrijven. "Hoe wordt voorkomen dat een dergelijk evenement ten koste gaat van de lokale horeca-ondernemers?", aldus de fractie.