Categorieën

Service

'Kiezen voor Groenoord betekent sluiting van Zuid'

'Kiezen voor Groenoord betekent sluiting van Zuid'
Politiek

'Kiezen voor Groenoord betekent sluiting van Zuid'

  • Redactie
  • 31-01-2023
  • Politiek
'Kiezen voor Groenoord betekent sluiting van Zuid'

SCHIEDAM - Heb de moed om te zeggen dat kiezen voor uitbreiding en renovatie van zwembad Groenoord impliciet betekent kiezen voor sluiting van zwembad Zuid.

Die oproep deed Yorick Haan namens Groen Links vanavond aan de Schiedamse gemeenteraad, met name aan Jessica Silva van de PvdA en John Maris van Progressief Schiedam. Silva stelde het voorstel van B&W voor het beschikbaar stellen van 8,8 miljoen euro voor bad Groenoord te steunen en riep tegelijk op er voor Zuid ‘de moed in te houden, de periode om externe financiering te vinden is net gestart’.

Maarten Reuderink was het die samen met Haan de coalitiepartijen het vuur aan de schenen legde. Hij diende namens de Ouderenpartij samen met AOV en LOS een motie in die opriep een besluit over de vernieuwing van Groenoord uit te stellen en ‘de Vrienden van Zwembad Zuid’ meer tijd te gunnen. Als alles nog open is Schiedam-Zuid, is er tenslotte een reële kans dat Schiedam in de toekomst zit met een overschot aan zwemwater, als zowel Groenoord wordt uitgebreid en Zuid wordt vernieuwd, aldus Reuderink.

Silva en Maris wilden daar niet aan. Progressief Schiedam voerde campagne met het openhouden van zwembad Zuid en zit in een moeilijk pakket. Maris hield vast aan het gegeven dat wethouder Antoinette Laan namens het college in de commissievergadering ondubbelzinnig had aangegeven dat B&W de nieuwbouw van Zuid steunt - ook financieel in de exploitatie - als die financier met diepe zakken gevonden wordt. “Het voorstel van B&W voldoet precies aan wat er in het coalitieakkoord is opgenomen”, zo stelde hij, “en anders dan dat sommige fracties willen doen geloven en berichten in de media is er nog geen beslissing over zwembad Zuid genomen.”

Maar wat dan te denken aan het overschot aan ‘water’ dat er in geval van een nieuwe houdini-actie van het zwembad aan de Westfrankelandsedijk in Schiedam ontstaat, zo drongen Reuderink en Haan aan. “Het is niet bekend wat er voor zwembad in zuid komt”, aldus Maris. Hetgeen Reuderink de schampere opmerking ontlokte ‘begrijp ik dat ieder pierebadje voor u voldoet?’.

Christien Bruggeman deed namens AOV een duit in het zakje dat erop te wijzen dat het ‘tijdens zwemlessen voor de allerkleinsten in zuid afgeladen druk is’. “Er gaat een grote maatschappelijke functie uit van het zwembad. Ongetwijfeld zullen er mensen in staat zijn om vanuit Zuid naar Groenoord te gaan, maar even zo velen zullen afhaken, door de afstand en slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer.” Zij noemde het voorliggen plan ‘geen voorbeeld’ van de sociale en kansrijke stad die Schiedam zegt te willen zijn, waar ieder meedoet, jong en oud, rijk en arm.

Bruggeman en het AOV willen realisatie van de derde optie die is onderzocht: renovatie van Groenoord en nieuwbouw van Zuid. Toen Maris vroeg hoe zij dacht dat te betalen, liet Bruggeman zich ontlokken: ‘de vernieuwing van het Stadserf’ en ‘de jeugdzorg en Stroomopwaarts’. Hetgeen haar op wat gefronste wenkbrauwen van de raadsleden kwam te staan.

Marvin Janssen van Alles voor Schiedam repliceerde dat het college blijkbaar wel het risico wil nemen met nu een besluit voor Groenoord en mogelijk ook vernieuwing van Zuid. Hij stelde daar zelf niet in te geloven. “Het college dat aan fata morganapolitiek: een oplossing bieden die er helemaal niet is.”

En zo was de raad terug bij af: heb het lef om te zeggen dat het doek voor Zuid vanavond valt, zo hielden met name Groen Links en Ouderenpartij vol. Haan in tweede termijn: “Er is een meerderheid die het raadsvoorstel steunt. Er zijn een paar partijen die niet de moed hebben om toe te geven dat daarmee de deur voor zwembad Zuid wordt dichtgegooid.” Hij noemde dat ‘dubbel kiezersbedrog’. “Door niet te staan voor de beloftes in verkiezingstijd en door nu niet uit te leggen waarom die beloftes nu niet langer houdbaar zijn.”

De motie werd met 12 tegen 21 stemmen verworpen; het voorstel van B&W met dezelfde verhouding aangenomen. 

Zwembad Groenoord

Prinses Beatrixlaan 2, Schiedam

Meer over Zwembad Groenoord →