Categorieën

Service

Aanbesteding Blankenburgtunnel in orde

Aanbesteding Blankenburgtunnel in orde
Nieuws

Aanbesteding Blankenburgtunnel in orde

  • Redactie
  • 08-11-2017
  • Nieuws
Aanbesteding Blankenburgtunnel in orde
DEN HAAG - De aanbesteding van de bouw van de Blankenburgtunnel hoeft niet over. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de bouwers BAM en Volker Wessels en baggeraar Boskalis.

Het project is gegund aan een consortium van Ballast Nedam, de Belgische baggeraar DEME en het Australische Macquarie. Concurrenten klaagden dat dit niet volgens de regels zou zijn gebeurd en stapten naar de rechter. Volgens de klagers zou er mogelijk sprake zijn geweest van belangenverstrengeling bij een adviesbureau. Dat werkte eerst voor Rijkswaterstaat en later voor het winnende consortium. Zo zou er gevoelige informatie bij de bieders terechtgekomen zijn. 

De rechtbank oordeelt evenwel dat die conclusie op basis van de beschikbare feiten niet kan worden getrokken. Er waren volgens de rechter ook voldoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat zo'n dubbelrol van een adviesbureau een van de partijen een oneerlijke voorsprong zou geven.

Daarnaast vonden de klagers dat het plan van het winnende consortium niet voldoet aan de technische eisen zoals die in de aanbesteding werden gesteld. Ook plaatsten zij vraagtekens bij de wijze waarop Rijkswaterstaat de inschrijvingen heeft beoordeeld. Maar ook op die punten vingen zij bot bij de rechter.

De Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg moet de A15 en A20 met elkaar verbinden. Met de aanleg is circa 1 miljard euro gemoeid.