Categorie├źn

Service

Allerlei activiteiten rondom NLdoet

Allerlei activiteiten rondom NLdoet
Nieuws

Allerlei activiteiten rondom NLdoet

  • Redactie
  • 08-03-2022
  • Nieuws
Allerlei activiteiten rondom NLdoet

De handen gaan uit de mouwen tijdens NLdoet; foto: Oranje Fonds


SCHIEDAM – Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart is het NLdoet, een dag waarop vrijwilligers in het hele land de handen uit de mouwen steken. Ook in Schiedam.

NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Met NLdoet maken mensen op één of twee dagen een groot verschil voor een ander. Door aan een NLdoet activiteit mee te doen zorgt een vrijwilliger er bijvoorbeeld voor dat het voor ouderen fijner wonen is in hun verzorgingshuis, dat buurtbewoners een groene ontmoetingsplek hebben in hun buurt of dat nieuwkomers bij de samenleving worden betrokken.

In Schiedam kunnen mensen bij allerlei organisaties en initiatieven terecht tijdens NLdoet. Er zijn vijftien klussen aangemeld. Op vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur kunnen mensen terecht in het Prinses Beatrixpark om de bijenstal van de bijentuin te voorzien van een wilgenafrastering. De huidige tuin bij de bijenstal is verwilderd en deze moet meer gestructureerd worden door het maken van een aantal wilgenafrasteringen in verschillende hoogtes. Daarvoor worden met kastanjehouten palen en wilgentakken zelf afrasteringen gemaakt tijdens NLdoet.

Ook Scouting Taizé-Groep Schiedam doet mee aan de landelijke vrijwilligersdag, op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het verkleinen van de onderhoudslijst staat op de planning. Er gebeurt de afgelopen tijd heel veel aan groot onderhoud aan het clubhuis en het terrein. Daardoor blijven er veel kleine klusjes over die met NLdoet aangepakt gaan worden. Zoals het vervangen van regenpijpen, het vervangen van de doucheafvoer, puntjes op de i zetten met het straatwerk, het repareren van buitenverlichting en kleine timmerwerkzaamheden in en rond het clubhuis.

Nog een activiteit op de zaterdag: lekker met je handen de grond in, bij natuurcentrum De Boshoek. Vrijwilligers gaan met elkaar tuinieren tijdens NLdoet. Van het beschikbare bedrag vanuit het Oranje Fonds worden geurplanten en planten waar insecten op afkomen besteld. Deze planten hebben allemaal hun eigen plek in de natuurtuin. Ook worden de nestkasten onder handen genomen en weer van een frisse kleur voorzien.

Stichting Scouting Tono heeft ook op zaterdag een klus, van 09.00 tot 16.00 uur. Op de planning staat onderhoud aan het scoutingterrein. Na de winterperiode is er altijd wel wat te doen aan achterstallig onderhoud op het scoutingterrein. Denk hierbij aan verfwerk, het nalopen en opknappen van de aanhangers, het verwijderen van onkruid en het repareren van elektra en leidingwerk.

Wie graag een handje wil helpen bij het NME-centrum aan de Harreweg tijdens NLdoet, kan dat op vrijdag en zaterdag doen. Op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur wordt de schutting vervangen. Het huidige exemplaar zakt namelijk steeds schever. Met een nieuwe schutting zal de toegang tot het centrum flink opknappen. Bij het NME-centrum wordt verder druk gewerkt aan het aanleggen van een zogenoemde kriebelbeestjestuin en daar kunnen vrijwilligers op zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur bij helpen. Deze tuin gaat gebruikt worden bij de natuur- en duurzaamheidlessen voor leerlingen van basisscholen: kinderen kunnen zo ervaren wat de rol van allerlei bodemdieren en andere diertjes is in de kringloop van de natuur, waarin niets wordt weggegooid maar alles opnieuw wordt gebruikt.

Stichting Scouting Franciscus-Lodewijk doet ook mee aan NLdoet en wel op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Het clubgebouw aan de Lange Haven kan wel een grote schoonmaak gebruiken zodat de scouting fris het voorjaar in kan. Ook gaan vrijwilligers aan de slag met de voorbereiding van een klimwand.

Nog een scoutingactiviteit op zaterdag, van 09.00 tot 16.30 uur, bij Scouting BvH: het wachtschip wordt aangepakt. Het is alweer een tijdje geleden dat wachtschip Alewijn de Groot een verfje heeft gekregen. Het is de bedoeling dat vrijwilligers meehelpen om hier weer een plaatje van te maken.

Op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur komen vrijwilligers in actie bij Stichting Zeekadetkorps Schiedam. De stichting is elk jaar druk met het voorbereiden van de vloot voor het vaarseizoen. Dit jaar wordt ook het ponton met de container meegenomen, zodat deze er weer netjes bij ligt.

Bij alle bovenstaande activiteiten is er nog plek voor vrijwilligers. Er zitten ook activiteiten al vol, zoals het onderhoud van de kruidentuin in het Prinses Beatrixpark op vrijdag, het meehelpen bij het onderhoud van de Babbersmolen op zaterdag en het maken van schilderijen bij GGZ Delfland. Maar er is nog genoeg keuze in activiteiten, zie daarvoor I: nldoet.nl.