Categorieën

Service

Auke Pol bespreekt ‘eighties’ in ‘Soundtrack van de Tijd’

Auke Pol bespreekt ‘eighties’ in ‘Soundtrack van de Tijd’
Uit

Auke Pol bespreekt ‘eighties’ in ‘Soundtrack van de Tijd’

  • Redactie
  • 05-06-2023
  • Uit
Auke Pol bespreekt ‘eighties’ in ‘Soundtrack van de Tijd’

Foto: Pixabay


SCHIEDAM - Muzikale duizendpoot Auke Pol zal op donderdag 15 juni al weer zijn laatste lezing in de reeks ‘Soundtrack van de tijd’ geven over een deel van de popgeschiedenis. Deze keer staan de muziekstijlen in de ‘eighties’ in de schijnwerper.  Aan de hand van film- en geluidsfragmenten laat Auke Pol in deze vierde lezing zien en horen hoe de popmuziek zich dit decennium ontwikkelt.  

In de jaren 80 doet de computertechnologie definitief zijn intrede in de muziek. Dat geeft de popmuziek een ander geluid. Synthesizers en drumcomputers worden zo goedkoop dat iedere band zicht er één kan permitteren. Daarmee wordt de basis gelegd van nieuwe elektronische dansstijlen zoals house en techno en wordt er een hoop door elkaar heen gemixt, zoals soul, funk en de Duitse electro-pop. Het aantal stijlen neemt in de jaren 80 sterk toe. Vooral in heavy metal en hardcore (de opvolger van punk) ontstaan talloze subgenres. Hiphop wordt in deze jaren een invloedrijke stroming met aan de ene kant de commerciële rap, die verhaalt over de genoegens van het uitgaansleven, en aan de andere kant de gansta-rap, die het harde leven in de getto’s tot onderwerp heeft.

Uit de new-wave van de jaren 70 ontwikkelen zich commerciële, succesvolle bands als U2 en The Police. In de VS zien we vanuit de funk nieuwe dance-artiesten als Prince opkomen. Michael Jackson is met zijn danceplaat ‘Thriller’ het meest succesvol van allemaal. Met een vernieuwende videoclip weet hij alle verkooprecords te verbreken.  

Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 gaf hij les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in zijn eigen lespraktijk Muziekhuis Schiedam.

De lezing vindt plaats in de bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145. Deelname is gratis. Wil je erbij zijn, meld je aan via de website van Bibliotheek Schiedam. We starten om half acht 's avonds uur. 

Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →