Categorieën

Service

AWP: meer controle nodig voor schoner water

AWP: meer controle nodig voor schoner water
Gezond

AWP: meer controle nodig voor schoner water

  • Redactie
  • 01-04-2023
  • Gezond
AWP: meer controle nodig voor schoner water

“Wij zijn die lekkende pijpjes spuugzat”, zegt AWP voor water, klimaat en natuur


DELFT - De Algemene Waterpartij (AWP), actief in het bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland, dringt aan om meer controles bij bedrijven in de glastuinbouw. Dit is nodig om de waterkwaliteit in het Westland en daarbuiten te verbeteren.

Vorige week hielden de controleurs van het waterschap een handhavingsdag in de glastuinbouw, zo meldt de AWP. Bij drie bedrijven werd een proces-verbaal uitgeschreven. Maar volgens de AWP is 'dit slechts een momentopname'. Meer actie is nodig, aldus de partij. “Ik hoor vaak zeggen: maar het water in de sloot is toch helder? Maar dat is het juist: al het kleine kriebelspul in het water is weg. Helder water is dood water, waarin jonge vis niets meer te eten vindt", zegt Hans Middendorp. Hij is fractievoorzitter van AWP Delfland en visbioloog. "Steeds meer mensen zijn die bestrijdingsmiddelen in het milieu spuugzat en dat is desastreus voor de reputatie van de glastuinbouw. Straks wil niemand meer bloemen uit het Westland."

De AWP haalt in een bericht ook Jacco Vooijs, regiovoorzitter Westland van Glastuinbouw Nederland aan: “De glastuinbouwsector wordt afgerekend op de kwaadwilligen. Die rotte appels moeten uit de mand. Van het Hoogheemraadschap van Delfland verwachten wij dat overtredingen nog beter worden geconstateerd en dat de handhaving strenger wordt toegepast.”

Maar voor effectief toezicht moet het aantal controleurs worden verdubbeld van tien naar twintig mensen, stelt de AWP voor water, klimaat en natuur. ”Het gaat ons niet om boetes uit te delen, daar wordt het slootwater niet schoner door. Wij willen vaker controleurs op pad sturen. Een tuinder moet elk jaar een onaangekondigde inspectie kunnen verwachten", aldus Middendorp. "Nu is dat gemiddeld één keer in de vier jaar, dus dat kan ook pas na vijf of zes jaar zijn. En dan ben je als Delfland niet geloofwaardig. 

"We hoeven niet meteen het beste jongetje van de klas te worden, maar waterschap Delfland en aangrenzend waterschap Schieland zijn nu wel de vieste jongetjes", zegt Anne van Hagen, de Schiedamse nummer twee in de fractie van AWP. Uit de stemwijzer bleek volgens haar dat verbetering van de waterkwaliteit bij bijna alle partijen bovenaan het wensenlijstje staat. “Na de waterschapsverkiezingen hebben BBB, VVD en WN elk vier zetels en de PvdA, PvdD en AWP elk drie. Er is nu een meerderheid om de waterkwaliteit te verbeteren.”