Categorie├źn

Service

AWP: meevaller Delfland moet terug naar inwoners

AWP: meevaller Delfland moet terug naar inwoners
Wonen

AWP: meevaller Delfland moet terug naar inwoners

  • Redactie
  • 25-06-2020
  • Wonen
AWP: meevaller Delfland moet terug naar inwoners

DELFT - De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil dat een financiële meevaller door het waterschap wordt teruggeven aan de inwoners van het bedieningsgebied.

Hoogheemraadschap Delfland had in 2019 een meevaller van € 5,5 miljoen, aldus de partij. "Uit de jaarrekening blijkt dat deze meevaller afkomstig is van de inwoners."

De AWP noemt enkele verklaringen. "Ten eerste woonden er in 2019 méér huishoudens in de regio Delfland dan waarmee rekening was gehouden. En ten tweede was de opbrengst van de waterschapsbelasting op huizen ook hoger dan verwacht, door de sterke stijging van de WOZ." Volgens de AWP kwam het in de afgelopen jaren vaker voor dat Delfland méér waterschapsbelasting ophaalde bij de inwoners dan was geraamd.

Delfland is volgens de fractie in het algemeen bestuur van het waterschap, duurder dan welk ander waterschap in Nederland. "Dat zal nog wel een aantal jaren zo blijven, vanwege de grote schuldenberg uit het verleden. Delfland wil daarom de meevaller in de stroppenpot doen, om de schuldenberg af te betalen. Afgelopen jaar werd al € 22,5 miljoen afgelost. Delfland moest in 2019 een bedrag van € 30 miljoen aan rente betalen.

Vanwege die aflossing betaalt Delfland minder rente. Dat iedereen daarvan profiteert, zoals het waterschap stelt, is volgens de AWP niet correct. "Aan de andere belastingbetalers, de bedrijven en de boeren, wordt niet gevraagd om extra geld in de stroppenpot te doen. Dat vindt de AWP niet eerlijk." De partij stelt daarom voor de meevaller van € 5,5 miljoen terug te geven aan de inwoners. "Bijvoorbeeld in een kleine tariefsverlaging voor het volgende jaar." Dat zou pas echt helpen voor het verlagen van de kosten voor huishoudens die Delfland rekent, aldus de AWP. En die kostenverlaging is een lang gekoesterde wens van de partij.