Categorieën

Service

Bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid
Politiek

Bestaanszekerheid

  • Han van der Horst
  • 17-09-2023
  • Politiek
Bestaanszekerheid

COLUMN - Alle politici lopen de godganse dag van de vroege ochtend tot de late avond te tutten en te ouweteringhoeren over 'bestaanszekerheid'. Dat doen ze om Pieter Omtzigt zijn onderwerp uit handen te nemen. Ondertussen worden in Rotterdam de uitgiftepunten van de voedselbank gesloten. Binnenkort moeten de klanten uit Schiebroek/Hillegersberg naar een 'supermarkt' helemaal in Crooswijk. In Rotterdam-West en op zuid heeft dit al zijn beslag gekregen. Daar zijn ook van die supermarkten. De klanten krijgen geen pakketten meer uitgereikt, maar kunnen zelf kiezen wat ze nodig hebben. 

Dat klinkt net zo mooi als Dilan Yesilgöz die het woord 'bestaanszekerheid' tussen de witte haag van haar tanden laat doorglippen. Maar de armsten worden er door gedupeerd. Ze zijn nu veel langer onderweg naar de plek waar ze hun gratis boodschappen kunnen krijgen. En ze moeten die ook nog naar huis brengen. Dat is niet zo gemakkelijk met een scootmobiel of als je slecht ter been bent. Het kenmerk van voedselbankklanten is dat ze geen cent te makke hebben. Dan wordt het lastig om het openbaar vervoer te gebruiken, tenminste als je geen gratis bejaardenkaart hebt.

Het was ongetwijfeld goed bedoeld. Haal het stigma weg. Geef mensen hun eigen keuze. En voor ons is het ook makkelijk met maar drie uitgiftepunten waar we ook nog niet voor iedereen apart een pakket moeten samenstellen. 

Op de site van de Voedselbank staan dan ook allemaal juichkreten. De klachten van zwakke mensen die niet weten hoe ze dan naar die geweldige supermarkt moeten komen, staan er niet bij. De wijkraad Schiebroek-Hillegersberg heeft de problemen van de minder fitte klanten aan de wethouder van armoedezaken voorgelegd, maar die kon weinig doen. De Voedselbank is een zelfstandig bedrijf. Het mag zelf bepalen hoe en waar het zijn producten ter beschikking stelt. Nu overweegt de Wijkraad zelf een voedselbank te beginnen, zelfs met een gaarkeuken erbij. 

Dit alles is een triest teken des tijds. Het laat zien hoe ze met je sollen als je je financiële zekerheid verliest. 

Wij van onze partij zeggen: 'Bestaanszekerheid, bestaanszekerheid en nog eens bestaanszekerheid'.