Categorieën

Service

Boekenweek in teken van 'Moeder de vrouw'

Boekenweek in teken van 'Moeder de vrouw'
Uit

Boekenweek in teken van 'Moeder de vrouw'

  • Advertentie
  • 18-03-2019
  • Uit
Boekenweek in teken van 'Moeder de vrouw'

SCHIEDAM - Het beroemde gedicht 'De moeder de vrouw' van Martinus Nijhof is dit jaar de inspiratie voor het thema van de Boekenweek (23 tot en met 31 maart). Een thema dat veel verder gaat dan ‘de moeder’ of ‘de vrouw’ an sich.

Rondom de Boekenweek is er ontzettend veel te beleven in boekwinkels, bij Wennekercinema en natuurlijk ook in de Bibliotheek Schiedam! Voor iedereen die van verhalen houdt, zowel leden als niet-leden.

Schrijfcafé in het teken van Moeder de vrouw

Woensdag 20 maart staat het Schrijfcafé van kwart over tien tot kwart over twaalf in de Korenbeurs, in het teken van moeder de vrouw. Zet uw eigen verhaal op papier tijdens deze laagdrempelige bijeenkomst. Voor iedereen die graag wil schrijven of dit eens wil proberen. Deelname kost € 12,50. Meer info hier.

Expositie Harkje Benthem de Wilde

Vanaf vrijdag 22 maart is de expositie 'Harkje Benthem de Wilde, een vrouw op de barricade' tijdens de openingsuren van de Korenbeurs op de 1e etage te bezichtigen. In deze tentoonstelling staat het kiesrecht voor vrouwen centraal, dat eind 2019 precies honderd jaar geleden werd ingevoerd. De toegang is gratis.
Meer info hier.

Boekenweek bij Wennekercinema: Edie

Zaterdag 23 maart 2019 draait om half negen de film ‘Edie’ in Wennekercinema. Na de dood van haar dominante man en door de steeds slechter wordende relatie met haar dochter, besluit Edie om haar jeugddroom na te jagen. Ze vertrekt halsoverkop naar de Schotse Hooglanden om daar een berg te beklimmen. Reserveer kaarten via www.wennekercinema.nl. Meer info hier.

Literair Café met Tom Lanoye

Donderdag 28 maart is romancier, dichter, columnist en theaterauteur Tom Lanoye te gast tijdens het Literair Café in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Zijn boek over zijn eigen moeder ‘Sprakeloos’ staat centraal. Kaarten kosten €10,-.  Reserveren? Haal ze vooraf op of reserveer via E: [email protected]. Meer info hier.

Lezing Harkje Benthem de Wilde

Op vrijdag 29 maart geeft  Yvonne van der Bijl, publicist, fotografe en beeldend kunstenaar van half vier tot vijf een lezing over haar grootmoeder; Harkje Benthem de Wilde. Harkje was de eerste vrouwelijke wethouder van Schiedam. Na afloop van de lezing krijgt Yvonne van der Bijl uit handen van burgemeester Lamers het eerste exemplaar uitgereikt van het Historisch Jaarboek 2018, welke het thema honderd jaar vrouwenkiesrecht draagt. Toegang is gratis. Meer info hier.

Muziek met Gijs van Rij

Zondag 31 maart staat Muziek met Gijs van Rij in het teken van het levenslied, een genre waar moeders vaak centraal staan. Van een brief van een moeder aan haar jongen die in de nor zit, tot de brief aan een vlieger aan de moeder die hoog in de hemelen is, ze komen allemaal langs van twee tot vier in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Toegang is gratis.
Meer info hier.

Zie ook op de agenda op I: www.debibliotheekschiedam.nl voor alle aankomende activiteiten.

Gendergelijkheid en diversiteit

Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Jan Siebelink (Jas van belofte) en het Boekenweekessay door Murat Isiks (Mijn moeders strijd). Deze beslissing leidde tot discussie over de rol en positie van vrouwen in de literaire wereld. Vanaf dit jaar maakt de CPNB zich dan ook sterk voor een gelijkwaardige man/vrouw verdeling in de keuze voor de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en -essay. Zo is besloten om tijdens de Boekenweek 2019 een gedicht van een hedendaagse dichteres te verspreiden via boekhandels én de bibliotheek. Wie dit gedicht heeft geschreven wordt tijdens de Boekenweek bekend gemaakt.

Gratis reizen met het Boekenweekgeschenk

Op zondag 31 maart is het Boekenweekgeschenk ook te gebruiken als treinkaartje; Geldig voor één persoon, tweede klas, in alle binnenlandse treinen van NS en NS International,* Arriva, Connexxion, Breng, Syntus en Veolia.