Categorieën

Service

Bruno Chabas zwaait af bij SBM Offshore

Bruno Chabas zwaait af bij SBM Offshore
Bedrijven nieuws

Bruno Chabas zwaait af bij SBM Offshore

  • Redactie
  • 31-01-2024
  • Bedrijven nieuws
Bruno Chabas zwaait af bij SBM Offshore

Bruno Chabas; foto: SBM Offshore


SCHIEDAM - Bruno Chabas stopt als bestuursvoorzitter van SBM Offshore. De zestigjarige Zwitser/Fransman gaf twaalf jaar leiding aan het beursgenoteerde Schiedamse bedrijf.

12 april wordt de laatste werkdag van Chabas, die dan wordt opgevolgd door Øivind Tangen, een vijftigjarige Noor die momenteel gaat over de operaties van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. SBM Offshore maakt reusachtige drijvende platforms voor de productie, opslag en overslag van olie en gas en verhuurt deze aan olieconcerns. Ook is het bedrijf actief in de plaatsing van windmolens op zee.

Het bedrijf staat er volgens Chabas zelf goed voor. Hij heeft veel energie gestoken in de afwikkeling van de omkopingszaken waarin het bedrijf voor zijn leiderschap in verwikkeld raakte. Uiteindelijk betaalde het bedrijf meer dan 800 miljoen dollar aan boetes. In zijn twaalf jaar aan het stuur van SBM maakte dat bedrijf ook de overstap van het gebruiken van 'oude' schepen als basis voor de olieplatforms, naar nieuwbouw van deze zogenaamde FPSO's. Met de productie van zeven 'nieuwe' drijvend opslag- en productieplatformen verdiende SBM Offshore naar schatting tien miljard dollar (omzet).