Categorieën

Service

B&W beaamt: motie vuurwerkverkoopverbod niet gerealiseerd

B&W beaamt: motie vuurwerkverkoopverbod niet gerealiseerd
Nieuws

B&W beaamt: motie vuurwerkverkoopverbod niet gerealiseerd

  • Redactie
  • 12-11-2024
  • Nieuws
B&W beaamt: motie vuurwerkverkoopverbod niet gerealiseerd

Foto: T&H

SCHIEDAM - Het is het college van B&W niet gelukt het besluit van de Schiedamse gemeenteraad uit te voeren om te komen tot een werkend vuurwerkverkoopverbod in de stad. Dat concludeert B&W zelf in een brief aan de raad. 

In Schiedam is het voor en bij de jaarwisseling verboden vuurwerk af te steken. Net als bij de afgelopen vier jaarwisselingen, zeg maar die sinds Corona.

Maar hoe bizar is het dan dat er wel vuurwerk verkocht mag worden in de stad? Dat vond de gemeenteraad ook. Die nam in maart 2020 de motie Vuurwerkvrij Schiedam aan. Daarin wordt gesteld dat het college moet zorgen ‘om binnen de mogelijkheden van de wet de verkoop van consumentenvuurwerk (categorie F2 en F3), binnen de gemeente Schiedam zoveel mogelijk te beperken’. 

Daarop trok de gemeente vijf uitgegeven vergunningen voor de verkoop van consumentenvuurwerk in. Vier van de verkopers gingen in beroep. De rechter concludeerde dat het intrekken van de vergunningen onrechtmatig was. B&W: “De rechtbank heeft er begrip voor dat het college het onwenselijk vindt om vergunningen voor de verkoop van vuurwerk in Schiedam ongemoeid te laten terwijl er in Schiedam een verbod geldt om vuurwerk af te steken. Dat betekent volgens de rechter echter nog niet dat de intrekking van de vergunningen ook een geschikt middel is om het gewenste doel te bereiken.”

Wat de rechtbank onoverkomelijk vindt is dat Schiedammers hun vuurwerk ‘gewoon’ in Rotterdam of Vlaardingen kunnen kopen. “Gelet daarop is niet aannemelijk dat de intrekking van de vergunningen een geschikt middel is om het daarmee nagestreefde doel te bereiken.” 

Bovendien heeft de gemeenteraad van Schiedam weliswaar een vuurwerkafsteekverbod ingesteld, maar tegelijkertijd maakt de Algemene Plaatselijke Verordening van Schiedam, waarin dat afsteekverbod staat, het nog altijd mogelijk om maximaal acht vergunningen voor de verkoop van vuurwerk te verlenen. “De rechtbank vindt dat, kort gezegd, tegenstrijdig. De intrekkingen zijn vernietigd”, aldus B&W.

Dat concludeert zelf: “Met het bovenstaande in acht genomen, kan er geconcludeerd worden dat er niet is voldaan aan dictum 2 (een aangepaste verwoording, red.) uit de motie van 2020. Immers is het college niet binnen de mogelijkheden van de wet gebleven, door het intrekken van de verkoopvergunningen.”

Volgens het college zit er niet veel anders op dan een ‘uitsterfconstructie’ te gebruiken om de verkoop van vuurwerk in Schiedam te stoppen. De vier vergunningen die zijn afgegeven kunnen ‘niet zonder compensatie’ ingetrokken worden. Dus zit er weinig anders op dan te wachten tot de verkopers hun handel staken. “Of er moet een uitkoopregeling worden bedacht.”

B&W kondigt aan verder onderzoek te laten doen naar de juridische mogelijkheden van een vuurwerkverkoopverbod. Dat vergt tijd. Ondertussen zal de verkoop van vuurwerk in Schiedam dit jaar zijn toegestaan, bij de vier verkooppunten.