Corrupte douanier en zoon veroordeeld na doorspelen gegevens
- Cerberus/Niels Dekker
- 29-05-2024
- Nieuws

SCHIEDAM/ROTTERDAM – Voor het doorspelen en verkopen van allerlei vertrouwelijke gegevens over containers uit douanesystemen zijn een 57-jarige douanier uit Schiedam en haar zoon (28), vandaag veroordeeld tot drie jaar celstraf. De ontvanger van alle informatie kreeg dertig maanden cel.
De straffen zijn een teleurstelling voor het Openbaar Ministerie. Dat had voor moeder Irene H. en kind Deon da C. respectievelijk om zeven en acht jaar cel gevraagd. De strafeis tegen hoofdverdachte Clyde B. (49) was zelfs twaalf jaar cel. In de ogen van de aanklager had hij een ‘sturende en leidende rol’ in de criminele organisatie.
Hoewel de Rotterdamse rechtbank vond dat de drie samen een criminele organisatie vormden die geheime informatie doorspeelde aan criminelen, achtte zij niet bewezen dat het trio daarmee juridisch gezien ook betrokken was bij de invoer van cocaïne. Om die reden werd het trio voor die zwaarte verdenking vrijgesproken en volgde er aanzienlijk lagere straffen.
“Hoewel de verdachten niet in direct verband kunnen worden gebracht met de concrete invoer van partijen cocaïne, wijst alles erop dat de ontvangers van de info uit de douanesystemen zich in georganiseerd verband bezighielden met de grootschalige invoer van cocaïne”, lichtten de rechters hun oordeel toe.
Volgens hen konden de drie dat weten. Zeker ook Irene H. “Juist als douanier moet ze hebben begrepen dat de informatie waardevol was voor de ontvangers en zij heeft dus bewust een bijdrage geleverd aan de wereld van de grote cocaïnetransporten.”
Zelf beweerde de douanier dat ze van niks wist en dat haar zoon de info uit haar werklaptop had gestolen. Deon da C. zou haar toegangscodes hebben afgekeken toen zijn moeder in Coronatijd thuiswerkte. Bij de rechtszaak beweerde Da C. ook dat zijn moeder van niks wist.
Volgens rechters blijkt echter uit een stroom teruggevonden Whatsappberichten tussen moeder en zoon dat zij simpelweg meewerkte aan de diefstal van gegevens. “Hij probeerde haar uit de wind te houden, maar ze wist niet alleen wat haar zoon met haar laptop deed, maar was zelf ook actief betrokken en heeft een meer dan faciliterende rol gespeeld.”
Alle info werd uiteindelijk doorgespeeld aan Clyde B., die via Signal telkens Da C. benaderde om informatie over bepaalde containernummers uit de douanesystemen te trekken. Maar ook hem konden de rechters niet veroordelen voor cokehandel, wel onder meer voor de ‘actieve omkoping’ van een douanier. Met 2,5 jaar kreeg hij uiteindelijk de laagste straf van de drie.
Het Openbaar Ministerie en de verdachten kunnen binnen twee weken in hoger beroep tegen de vonnissen.
Zie ook dit artikel.