Categorie├źn

Service

Dan leggen wij in onze blote hol op Kreta

Dan leggen wij in onze blote hol op Kreta
Uit

Dan leggen wij in onze blote hol op Kreta

  • Han van der Horst
  • 18-06-2023
  • Uit
Dan leggen wij in onze blote hol op Kreta

COLUMN - Afgelopen weekend blakerde het zonnetje het lege Stadserf. Het Food Truck Festival Toost was afgelast vanwege de hoge temperatuur. Wat een verschrikkelijke watjesstad zijn wij geworden.

Een paar jaar terug – nog voor Covid – wilde ik een echtpaar uitnodigen voor een toneelvoorstelling waar ik bij betrokken was. Het antwoord was duidelijk: “Dan kennen wij niet. Dan leggen wij in onze blote hol op Kreta. De komende maanden zullen duizenden Schiedammers enkele weken in deze gelukzalige toestand verkeren. Zij reizen daarvoor af naar het Middellandse Zeegebied, waar in de zomer de temperaturen zich standaard rond de dertig graden bewegen. Als zij oprijzen, slenteren deze Schiedammers langs strandboulevards en achterafstraatjes vol eettenten en – inderdaad – food trucks. Zij vallen daar over het algemeen niet dood bij neer. Zij vinden het heerlijk. Ze genieten van de hitte.

Nu doet die mogelijkheid zich in Schiedam voor. Wordt het hele gebeuren afgelast vanwege het warme weer!

Zulk weer wordt hier steeds gewoner. Je zou eens in het zuiden kunnen kijken, wat je dan moet doen: zorgen voor voldoende drinkwater en hier en daar zeilen spannen die schaduw werpen. Dat kennen Schiedamse zontoeristen wel uit eigen aanschouwing.

Het is bizar dat een festival voor tropische temperaturen wijkt. Het is even bizar dat een gemeente dan niet voor wat tijdelijke faciliteiten zorgt zodat bezoekers niet het slachtoffer kunnen worden van uitdrogingsverschijnselen.

Ik schrijf dit stukje in de ochtend en de temperatuur is al ver boven de vijf en twintig graden. Het ziet er niet naar uit dat snel verkoeling komt. Wij zullen onze steden moeten aanpassen bij een klimaat met droge, hete zomers. Dat zou het college op de agenda moeten zetten voor de lange termijn. Eén prioriteit weet ik al: er moeten overal in de stad watertappunten komen van het soort dat op het Land van Belofte te vinden is. Men zou overigens eens kunnen beginnen met het repareren van de beschadigde knop op dit tappunt. Het is daardoor al maanden niet goed bruikbaar. Ook moet er letterlijk meer ruimte komen voor markiezen en zonneschermen. Neem bijvoorbeeld de Hoogstraat aan hetwelks opbloei ons zoveel gelegen is. Die straat ligt voor een belangrijk gedeelte ‘s middags in de brandende zon. Je zou schermen en grote doeken kunnen spannen om voor schaduw te zorgen. Hier ligt een mooie taak voor het City Management. Het zou een goede en betaalbare investering zijn.