Categorieën

Service

De laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd

De laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd
Nieuws

De laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd

  • Redactie
  • 25-05-2022
  • Nieuws
De laatste 21 Stolpersteine zijn gelegd

Foto's: Liesbeth van Duijn


SCHIEDAM - De - hoogstwaarschijnlijk - laatste Stolpersteine zijn vandaag in Schiedam gelegd.

Met de 21 struikelstenen die er vandaag bij zijn gekomen, telt Schiedam nu 146 herinneringsstenen aan mensen die tijdens het naziregime zijn vermoord.  Onder hen 143 joodse Schiedammers.

De twee eerste struikelstenen die vanmiddag werden onthuld, zijn die voor Samuel en Sara Groen, van de Rotterdamsedijk. Vorig jaar kon Miep Kalkman, dochter van de politieagent die het echtpaar in de oorlog heeft bijgestaan, het rode steentje van Sara Groen-Cauveren eindelijk overhandigen aan nabestaanden. Die familie was door speurwerk van de Stichting Stolpersteine Schiedam in beeld gekomen; Miep Kalkman en de nabestaanden waren vandaag aanwezig.

De zes laatste Stolpersteine vandaag waren die voor het gezin Kunke genannt Ball, van de Vlaardingerdijk. Dit echtpaar met vier zoons is regelmatig door dominee Wuister bij de Schiedammers in herinnering gebracht door het plaatsen van een overlijdensadvertentie voor zijn vroegere klasgenootje Emile David. Ook na het overlijden van dominee Wuister is deze traditie voortgezet. Met het plaatsen van Stolpersteine wordt invulling gegeven aan zijn wens voor een permanente herinnering aan de weggevoerde mede-inwoners van Schiedam.

Stolpersteine worden door vrijwel heel Europa gelegd voor de huizen waarvan de bewoners tijdens en door het naziregime zijn weggevoerd, en vervolgens vermoord of op een andere manier zijn omgekomen. Inmiddels zijn er al 90.000 Stolpersteine geplaatst, in 26 landen.