Categorie├źn

Service

De opvolging van Lamers

De opvolging van Lamers
Politiek

De opvolging van Lamers

  • Han van der Horst
  • 26-12-2022
  • Politiek
De opvolging van Lamers

In 2016 organiseerde de gemeente Schiedam de prijsvraag: 'Wie maakt de mooiste ambtsketen?'


COLUMN - Ik dacht: burgemeester Lamers maakt eerst nog het 750-jarig bestaan van onze stad mee en dan neemt hij glorieus afscheid. Maar nee: hij laat dit juist aan zijn opvolger over. Aan het begin van de zomer gaat hij met pensioen.

Groot gelijk! Als burgemeester word je geleefd. Straks is hij gewoon meneer Cor Lamers, die voor het eerst in tientallen jaren zijn eigen agenda bepaalt en bovendien hoe laat hij elke ochtend opstaat. De wekker kan de deur uit. Weer een kleine besparing op de stroomrekening.

Het is nog te vroeg voor een appreciatie van Lamers´ verdiensten. Tenslotte draagt hij die ambtsketen nog een half jaar. We moeten wel nadenken over een opvolger. Het is aan de gemeenteraad daar een profiel voor op te stellen. Die kunnen we best met geluiden vanuit de stad een beetje op het juiste spoor zetten.

Wij hebben iemand nodig die Schiedam op de kaart weet te zetten. Al was het alleen maar omdat de betrokkene aantreedt tegen het moment dat onze stad zich met de 750-jaarfeesten in de kijker probeert te spelen. Er is nog bijna niets aan gedaan, maar elk nadeel heb ze voordeel. We kunnen er nog alle kanten mee op. 

Wij dienen op zoek te gaan naar een bijzondere burgemeester, iemand die de aandacht trekt om wie die is. Ongetwijfeld zal de roep weerklinken om een vrouw, maar dat is in dit tijdsgewricht een cliché. Het is zelfs ouderwets en helemaal niet eenentwintigste eeuws.

Wij hebben in Schiedam een transgender burgemeester nodig die deze identiteit op een natuurlijke wijze uitdraagt. Wij zijn dan de enige gemeente in Nederland met zo´n burgemeester, misschien wel de enige in Europa of in de hele wereld. Je zult zien dat CNN, de BBC, TF1 en alle grote mediaconglomeraten ter wereld hun cameraploegen naar Schiedam sturen om de nieuwe burgemeester hopelijk tegen de fraaie achtergrond van de Lange Haven te interviewen. De sociale media zullen ervan daveren. Dit gegeven alleen al, die transgender burgemeester, zal de nodige toeristen trekken. Schiedam Partners speelt hier uiteraard op in en organiseert een Transgender Pride, wat meteen gelegenheid biedt de betreurde gondelvaart op een speciale manier nieuw leven in te blazen. Ook de horeca en de modebranche kunnen hiervan profiteren. Als we het goed en consequent aanpakken, komt Schiedam en Schiedammer misschien weer in de woordenboeken van veel vreemde talen. Rond 1900 gold het woord ¨Schiedam¨ in heel de wereld als een equivalent voor jenever. Straks betekent over heel de wereld ¨Daar gaat een Schiedammer¨ ¨Dat is een transgender persoon¨. 

In deze geest wens ik U allen prachtige kerst toe en een gezegend 2023.