Categorieën

Service

Denk wint 'Schiedamse' jongerenverkiezing

Denk wint 'Schiedamse' jongerenverkiezing
Politiek

Denk wint 'Schiedamse' jongerenverkiezing

  • Redactie
  • 25-11-2023
  • Politiek
Denk wint 'Schiedamse' jongerenverkiezing


SCHIEDAM - Denk is de winnaar van de Jongerenverkiezing die door De Kleine Ambassade is georganiseerd. De partij die bij de ‘echte’ verkiezingen 2,4 procent van de stemmen kreeg, werd door 4228 kinderen en jongeren van ruim vijftig scholen, tot winnaar verkozen. Met 18,4 procent van de stemmen.

De jongen mensen (72 groepen 7 en 8, veertien klassen in het voortgezet onderwijs) bedeelden de VVD met 12,7 procent van de stemmen. Landelijk winnaar PVV kreeg in de Kleine Ambassade-verkiezing 11,6 procent. D66 en BBB volgden daarna in populariteit, met ieder 9,5 procent van de stemmen. Er werd gestemd in Schiedam, Vlaardingen, Nissewaard, Lansingerland en Súdwest-Fryslân. 

De stemdag vormde de afsluiting van een groot verkiezingsproject van de Kleine Ambassade, een Schiedamse organisatie gespecialiseerd in jeugdparticipatie. Centraal stonden thema’s die niet door de politieke partijen als speerpunten werden gepresenteerd, maar juist de thema’s die kinderen en jongeren belangrijk vinden. De kinderen brachten hun stem uit bij pop-upstembureaus op school. In de dagen voorafgaand aan de verkiezingen bereidden de leerlingen zich voor aan de hand van een speciaal ontwikkelde verkiezingskrant en stemwijzer. De thema’s die hierin worden behandeld, zijn door kinderen en jongeren bepaald. Een kinder- en jongerenredactie interviewde kandidaat-Kamerleden over hoe hun partijen denken over die thema’s en vertaalden deze naar de krant. Door de stappen van de stemwijzer te doorlopen, ontdekten kinderen en jongeren welke partijen bij hun mening past.