Categorieën

Service

Droogte: schutbeperkingen scheepvaart opgeheven

Droogte: schutbeperkingen scheepvaart opgeheven
Nieuws

Droogte: schutbeperkingen scheepvaart opgeheven

  • Redactie
  • 27-09-2022
  • Nieuws
Droogte: schutbeperkingen scheepvaart opgeheven

Ook bij de Buitensluis in Schiedam zijn de beperkingen niet meer van kracht; foto: stock


SCHIEDAM - De schutbeperkingen voor de beroeps- en recreatievaart in het gebied van Delfland zijn per woensdag 28 september om 00.00 uur opgeheven. Hiertoe heeft het bestuur van Delfland besloten.

De schutbeperkingen voor de recreatievaart bij de kleine sluis van de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen te Vlaardingen zijn vanaf woensdag 28 september 00.00 uur niet meer van kracht. Het bestuur van de Monstersche Sluis heeft in navolging van Delfland ook besloten om de schutbeperking op te heffen. De schutbeperkingen voor de beroepsvaart bij de grote sluis van Parksluizen in Rotterdam zijn vanaf dinsdagochtend 20 september om 00.00 uur al beëindigd. Het hoogheemraadschap van Delfland kan de schutbeperkingen versoepelen omdat de Rijnafvoer is toegenomen en de watervraag afneemt. Sinds eind juli was binnen Delfland een aangescherpt schutregime van kracht. Vanwege een oplopend verziltingsrisico en tegelijkertijd een toenemend watertekort is in een tweetal fasen een beperkt schutregime aan de schutsluizen opgelegd. Een extreme stijging in temperaturen, lang aanhoudende droogte of sterk afnemende rivierafvoer wordt dit jaar niet meer verwacht.

Tijdens een periode van droogte houdt Delfland de situatie in haar gebied goed in de gaten. En neemt ze, als het nodig is, maatregelen om zoetwater vast te houden en om extra zoet water aan te voeren. In toekomstige perioden van droogte is het wederom aanscherpen van maatregelen niet uitgesloten.