Categorie├źn

Service

Eindelijk bewonersvertegenwoordiger gevonden

Eindelijk bewonersvertegenwoordiger gevonden
Nieuws

Eindelijk bewonersvertegenwoordiger gevonden

  • Redactie
  • 25-08-2022
  • Nieuws
Eindelijk bewonersvertegenwoordiger gevonden

SCHIEDAM - Het heeft even geduurd, maar er is eindelijk iemand gevonden die de bewonersvertegenwoordiging voor de gemeente Schiedam in de Commissie Regionaal Overleg Rotterdam (CRO) op zich wil nemen: de heer M.J.C. Houtkamp.

Dat laat het College van Burgemeester en Wethouders per brief weten aan de gemeenteraad. De CR0 is een wettelijk verplichte commissie waarin regionale en lokale overheden, bewoners en luchtvaartpartijen vertegenwoordigd zijn. De taak van de CR0 is om door overleg met diverse betrokkenen, het evenwichtig gebruik van de luchthaven in Rotterdam te bevorderen zodat zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de belangen van die betrokkenen. De commissie wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter, benoemd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Tot 17 juni van dit jaar was de heer J. Wijes bewonersvertegenwoordiger en de heer H. Lamphen plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger in de CR0 namens Schiedam. Daar het voor beiden hun tweede termijn was, was herbenoeming wettelijk niet meer mogelijk. De gemeenten in de CR0 — Schiedam, Rotterdam en Lansingerland - werven de bewonersvertegenwoordigers via sollicitatieprocedures. Vervolgens dragen de colleges kandidaten voor aan de voorzitter van de CR0. De voorzitter van de CR0 beslist over de benoeming.

Aangezien in de CR0 medio juni ook de bewonersvertegenwoordiger (en plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger) van Lansingerland werden vervangen, waren er zorgen over de (kennis) van de vertegenwoordiging van de bewoners in de CR0. De heer J. Witjes heeft zich vervolgens bereid verklaard om nog twee jaar als plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger op te treden, waarbij hij de nieuwe bewonersvertegenwoordiger kan inwerken. Na twee jaar kan deze (nieuwe) bewonersvertegenwoordiger dan weer de nieuwe plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger inwerken.

Op 17 mei is besloten de heer J. Wijes per 17 juni voor twee jaar als plaatsvervangend bewonersvertegenwoordiger voor te dragen, waarna de voorzitter van de CR0 op ijuni 2022 de heer J. Wijes heeft benoemd. Op 17 mei is de sollicitatieprocedure opengesteld. Die procedure had vervolgens flink wat voeten in de aarde, want respons kwam er niet. Aangezien zich geen kandidaten meldden, is op 31 mei de reactietermijn van de vacature verlengd naar 8 juni. Wederom meldde zich geen enkele kandidaat. Vervolgens heeft zich op 4 juli alsnog een kandidaat voor de vacature voor bewonersvertegenwoordiger gemeld, de heer M.J.C. Houtkamp. Uit het met de kandidaat gevoerde gesprek is volgens het college gebleken dat deze kandidaat geschikt is om de bewoners van Schiedam te vertegenwoordigen in het CR0. Op 23 augustus heeft het college besloten de heer M.J.C. Houtkamp als bewonersvertegenwoordiger van Schiedam voor te dragen aan de voorzitter van de CR0. De  benoeming gaat in op 6 oktober, en is voor een periode van vier jaar.