Categorieën

Service

Enver: grote zorgen om groeiend tekort aan pleegouders

Enver: grote zorgen om groeiend tekort aan pleegouders
Gezond

Enver: grote zorgen om groeiend tekort aan pleegouders

  • Redactie
  • 01-11-2022
  • Gezond
Enver: grote zorgen om groeiend tekort aan pleegouders

SCHIEDAM - Enver trekt aan de bel: het gaat niet goed met het aantal beschikbare pleegouders in onze regio.

Steeds minder nieuwe pleegouders melden zich, zo constateert Enver al enkele jaren. "Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe."

Zorgwekkend, zo vindt de organisatie die verantwoordelijk is voor de pleegzorg in onder meer het Rijnmondgebied. Afgelopen jaar bood Enver hier naar eigen zeggen aan 1639 kinderen en jongeren ondersteuning bij de organisatie van pleegzorg. Enver ontstond op 1 januari 2018 door de fusie van Flexus Jeugdplein, Stek Jeugdhulp en Trivium Lindenhof.

De problemen zijn des te groter omdat Enver nu constateert dat 'de huidige onrust en onzekerheid in de samenleving toenemen door verschillende crises, zoals de wooncrisis, de energiecrisis en buitenproportionele inflatie'. "Dit heeft invloed op de aanmeldingen van nieuwe pleegouders omdat die zich in de regel aanmelden vanuit een stabiele persoonlijke situatie."

Pleegzorg Nederland wil de neerwaartse trend keren en vraagt daarom in de Week van de Pleegzorg, die morgen begint, in de campagne 'Groen Licht'  extra aandacht voor het belang van meer pleegouders.

Pleegzorg Nederland constateert uit analyse van de ontwikkelingen dat  'de maatschappelijke onrust an de laatste tijd is, maar het beroep dat op mensen wordt gedaan om zorg zoveel mogelijk zelf op te pakken, al langer van invloed is. "Die participatiesamenleving in combinatie met de noodzaak voor ouders om beide (sic) te werken om voldoende inkomen te verdienen lijkt simpelweg te veel, alsof de mensen met voldoende ruimte, tijd en rust een beetje op beginnen te raken”, aldus Esther Reinhard, namens Enver Jeugd en Opvoedhulp. 

Een lichtpuntje is volgens haar wel dat het aantal kinderen waarvoor pleegzorg nodig is, na een jarenlange stijging en een periode van stabilisatie, ook iets lijkt te krimpen.

Enver, actief in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Midden-Holland, merken ze ook dat het aantal nieuwe pleegouders afneemt. "We zijn daarom hard op zoek naar nieuwe pleegouders, met name voor kinderen met complexe problematiek, broertjes en zusjes samen en kinderen in de puberleeftijd. Daarnaast hebben we meer pleegouders met verschillende etnisch-culturele achtergronden nodig."

Kinderen zijn de dupe van het langdurige tekort aan pleegouders, aldus Enver. Omdat minder pleegouders beschikbaar zijn, is het voor de pleegzorg steeds lastiger om een juiste match te maken tussen kind en pleegouder. “Idealiter wordt een match gemaakt, rekening houdende met onder andere cultuur en (migratie)achtergrond. Dit lukt steeds minder goed, omdat we weinig beschikbare pleegouders hebben om uit te kiezen”, aldus Reinhard. Ook worden kinderen nu steeds vaker doorgeplaatst, omdat het langer duurt voordat een duurzaam verblijf is gevonden.

Opvallend in dit kader is dat de vraag naar deeltijdpleegzorg (meestal in weekenden of vakanties) aan het groeien is, daar waar de vraag naar volledige pleegzorg wat daalt. Deeltijdpleegzorg kan, mits tijdig ingezet, sterk helpen bij het streven om een kind thuis te laten opgroeien. Juist ook voor deze vorm van pleegzorg zijn er te weinig pleegouders.

Wie komende dagen in Rotterdam langs beeldbepalende gebouwen als de Euromast loopt, heeft kans om deze in het groene licht aan te treffen. Dit gebeurt als steuntje in de rug voor de campagne van de pleegzorg.