Categorieën

Service

Nog steeds groot tekort aan pleegouders

Nog steeds groot tekort aan pleegouders
Gezond

Nog steeds groot tekort aan pleegouders

  • Advertorial
  • 01-11-2023
  • Gezond
Nog steeds groot tekort aan pleegouders

Foto: Enver


SCHIEDAM - Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Op dit moment staan in Nederland 561 pleegkinderen op de wachtlijst op zoek naar een tweede thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven, of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Zij wachten door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen ook te lang op een goede match. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders, terwijl de vraag naar pleegzorg nog altijd groter is. Pleegzorg Nederland vraagt tijdens de Week van de Pleegzorg aandacht voor het tekort en hoopt dat meer potentiële pleegouders zich aanmelden.

Voortdurend tekort pleegouders 
Esther Reinhard, bestuurder van Enver, benadrukt de urgentie. “Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een tekort in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen die dat heel hard nodig hebben te lang moeten wachten op een tweede thuis. Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar zelfs historisch laag. Als gevolg van maatschappelijke onrust zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de forse inflatie ervaren mensen minder ruimte om zich in te zetten voor anderen. Dit zet druk op de instroom van nieuwe pleegouders. Terwijl je juist als pleegouder het verschil kunt maken in het leven van een kind.” 

Deeltijd vaker een optie 
Pleegzorg Nederland ziet wel een positieve ontwikkeling in de toename in deeltijdpleegzorg. Deze variant van pleegzorg kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst. Het afgelopen jaar was 24 procent van de nieuwe instroom deeltijd. 

Ook tekort pleegouders bij Enver 
Bij Enver werden op 31 december 2022 1446 pleegkinderen opgevangen in 1208 pleeggezinnen. Vorig jaar zijn 123 nieuwe pleeggezinnen geaccepteerd, tegenover 191 in 2021. Op de laatste dag van vorig jaar wachtten 31 kinderen op een plek in een pleeggezin bij Enver. Nieuwe pleeggezinnen zijn dus hard nodig. Want hoe meer pleeggezinnen er zijn, hoe beter we de match kunnen maken en hoe meer kinderen in een gezin kunnen opgroeien.  

Onderzoek naar thuisgevoel 
Pleegzorg Nederland onderzocht onder tweeduizend Nederlanders wat het thuisgevoel precies is omdat de organisatie pleegkinderen juist dat wil bieden. Maar liefst 58,5 procent zegt dat een fijn thuis een grote rol speelt voor hun gevoel van geluk. Voor 24 procent is een ‘thuisgevoel’ daarbij zelfs doorslaggevend. Dit benadrukt dat het creëren van een veilig thuisgevoel van zeer groot belang is. Het maakt kinderen gelukkiger en helpt hen verder in de ontwikkeling richting een stabiele situatie. En juist dat ontberen de 561 kinderen die nu wachten op een pleeggezin. Het onderzoek laat zien dat een thuis om meer draait dan een vaste woonplek. Vooral een ‘sterk gevoel van veiligheid’ en ‘samenwonen met mensen die om elkaar geven’, zijn de belangrijkste elementen om een veilig thuisgevoel te creëren. Het eerste wat bij mensen opkomt als ze aan ‘thuis’ denken, is het oer-Hollandse woord ‘gezellig’. Maar ook ‘veilig’, ‘familie’ en ‘rust’ zijn veelgenoemde antwoorden.  

Een thuis voor een ander 
De ondervraagden vinden het over het algemeen heel belangrijk dat kinderen die (deels) niet thuis kunnen wonen, op een andere fijne plek dit thuisgevoel kunnen ervaren (ruim 80 procent). Volgens de gemiddelde Nederlander heeft een kind dat niet thuis kan wonen een veilige plek (67,4 procent), liefde en aandacht (71%) en stabiliteit (40,8%) nodig. Een pleegkind in huis nemen is voor zo’n tien procent een optie.  

Over de campagne: 'Jouw huis een tweede thuis'  
Naast de officiële aftrap die vandaag in Hilversum plaatsvindt, vraagt Pleegzorg Nederland op verschillende manieren aandacht voor pleegzorg gedurende de hele week. Met de campagne 'Jouw huis een tweede thuis' wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor 23.000 kinderen cruciaal is: een stabiel en veilig thuis. Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ - die plek blijft voorbehouden aan de eigen familie. Maar een kind welkom heten in je huis er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind - tijdelijk of minder tijdelijk - voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gezien wordt. Het is als een tweede thuis waar je als kind voor korte of langere tijd terecht kunt. Pleegouders zijn gastvrije mensen. Een bekend symbool voor gastvrijheid is de deurmat met tekst. Dit gebruiken we als symbool tijdens de lanceringsactie van de Week van de Pleegzorg.  

Bekende Nederlanders als Gijs Staverman, Sergio Viyent, Alex van Keulen en Ahmed Marcouch zijn jarenlange ambassadeurs van de campagne.  

Stichting Elckerlyc

Oosthavenkade 31, Vlaardingen

Meer over Stichting Elckerlyc →