Categorieën

Service

Escaperoom Jenevermuseum wordt tv-studio

Escaperoom Jenevermuseum wordt tv-studio
Uit

Escaperoom Jenevermuseum wordt tv-studio

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 17-01-2021
  • Uit
Escaperoom Jenevermuseum wordt tv-studio

Willeke Vester en Marco Spruit Bleeker; foto uit de online receptie


SCHIEDAM - Zojuist heeft de (online) nieuwjaarsreceptie van het Jenevermuseum plaatsgevonden voor ruim dertig deelnemers. Interim-directeur Peter Elderman maakte bekend dat de escaperoom op de bovenverdieping (de Graanzolder) is afgebroken.

Bij de laatste verbouwing van het museum onder het regime van directeur Marjolein Beumer werd de Graanzolder ingericht als escaperoom. Daar is in enkele jaren nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat is dus geen succes geworden. Na aantreden van interim-directeur Peter Elderman vorige maand was hem snel duidelijk dat handhaven ervan weinig zin had. De escaperoom werd meteen afgebroken (naar het verluidt was met de escaperoom een investering tussen de 50 en 70 duizend euro gemoeid). Op de Graanzolder komt nu een permanente tv-studio. De huidige tijd leert dat online communicatie van een museum steeds belangrijker wordt. Daarvoor is het waardevol een eigen studio ter beschikking te hebben. Zo staat er bijvoorbeeld op 27 februari weer een online evenement op de agenda, een 'stokers proeverij'. 

Sinds het aantreden van de interim-directeur is ook de Melcherszaal (eerste verdieping) aangepakt. Het buffet is daar verdwenen. De plankenvloer is aangeheeld. Deze zaal krijgt weer de rol van tentoonstellingszaal. Ook op initiatief van inwoners van Schiedam kunnen hier tentoonstellingen worden gehouden (met link naar de jeneverindustrie). 

De steeg die van de Hoogstraat naar de hoofdingang van het museum loopt, krijgt officieel de naam Locomotiefsteeg, naar het bekendste jeneverproduct van de distillateursfamilie Melchers, die dit vak uitoefende in het pand waar nu het Jenevermuseum is gevestigd. Kunstenaar Sjef Henderickx gaat de Locomotiefsteeg een grotere historische waarde geven door er brandijzers aan te brengen. Dat zijn brandijzers van verschillende jenevermerken. Met de brandijzers werden bijvoorbeeld houten kisten van een merk voorzien.

Marjolein Beumer is formeel tot 1 februari 2021 in dienst. Volgende week komt er een advertentie in de krant voor een nieuwe directeur, zo gaf Elderman in zijn nieuwjaarstoespraak aan. 2020 noemt Elderman een (financieel) dramatisch jaar, door de bezoekersaantallen die zowel voor het Jenevermuseum als voor de Museummolen De Walvisch sterk terugvielen ten gevolge van de Coronamaatregelen en door het vertrek van de directeur. "Maar we komen er weer overheen", aldus Elderman, "ook al zal het volgens de pessimisten onder ons mogelijk tot juni duren voordat de normale museale gang van zaken weer op gang is gekomen". 

In juni vindt op initiatief van de gemeente het International Distillers Festival plaats, waarin het Jenevermuseum zijn inbreng zal hebben. Ook het eigen Jeneverfestival krijgt weer de aandacht.

Elderman geeft aan dat de komende vijfjaarsbeleidsperiode voor de deur staat. In deze periode valt het 750-jarig bestaan van Schiedam (2025), welke viering ook voor het Jenevermuseum van groot belang zal zijn. In dat vijfjaarsbeleidsplan is van belang de banden met de stad aan te halen. De inwoner van Schiedam moet meer dan voorheen bij het Jenevermuseum betrokken worden. Ook belangrijk onderdeel van het beleidsplan is het op de kaart zetten van het Distillers District in Schiedam, zeg maar het gebied rond de Buitenhavenweg. 

Een filmpje werd getoond waarin burgemeester Lamers aan het woord was. Ook Jos Poolman, voorzitter van de Vrienden van het Jenevermuseum, en Leen van Andel, voorzitter van het Anthonisgilde (zakkendragersgilde) spraken de aanwezigen door middel van een video toe. Willeke Vester, deken van jenevergilde Het Gulden Glaasje, sprak de deelnemers vanuit het Jenevermuseum online live toe.

Nadat de diverse sprekers aan het woord waren geweest, werd het glas geheven, ter plaatse in het museum door Marco Spruit Bleeker, de presentator van vandaag en lid van het managementteam van het Jenevermuseum, Willeke Vester en Jos Poolman, voorzitter van de vrienden en online door de 34 online-deelnemers.

Vervolgens werd een online Jeneverquiz gehouden onder leiding van Marco Spruit Bleeker. De quiz werd gewonnen door oud-burgemeester Reinier Scheeres. Op de tweede plaats eindigde Marianne Ames (voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam).