Categorieën

Service

Excelsior'20 investeert in energiebesparing

Excelsior'20 investeert in energiebesparing
Sport

Excelsior'20 investeert in energiebesparing

  • Redactie
  • 20-09-2022
  • Sport
Excelsior'20 investeert in energiebesparing

Infraroodpanelen gaan het clubhuis verwarmen


SCHIEDAM - Excelsior’20 gaat nieuwe stappen zetten om de kosten aan energie te drukken en wil zo een energieneutrale vereniging zijn in 2025. Het gaat daarin ongeveer 400.000 euro investeren.

De club vreest zonder de realisatie van deze plannen in het nieuwe jaar ‘tienduizenden euro’s’ per jaar meer kwijt te zijn aan energiekosten. Het contract voor stroom en gas van de vereniging loopt eind dit jaar af. Door nu wel tot actie over te gaan verwacht de club de impact van hogere energieprijzen redelijk onder controle te hebben.

Excelsior’20 gaat al over enkele weken extra zonnepanelen plaatsen op de tribune en het clubgebouw van het complex op Thurlede. Een maand later staat de plaatsing en installatie van infraroodpanelen in alle ruimtes gepland. De panelen gaan de kleedruimtes en de kantine verwarmen, in plaats van de traditionele radiator en vloerverwarming. 

De warmwatervoorziening van de club wordt kort daarna aangepakt. De cv-ketels worden losgekoppeld en in plaats daarvan wordt het douche- en waswater voortaan door een warmtepomp verhit. 

Om de stroomvoorziening verder te optimaliseren komen er voor het eind van het jaar ook accu’s te staan op het complex. “Wanneer we straks ruim zestigduizend kWh per jaar gaan opwekken, is het wel goed om deze stroom zo goed mogelijk in te zetten”, aldus de projectgroep die de plannen heeft ontwikkeld. Twee accu’s moeten volstaan.

Een laatste stap is nog te zetten door conventionele veldverlichting te vervangen door LED-licht. Excelsior’20 is hierover in overleg met de gemeente. Door de verlichting, te vinden rond veld 2 en twee kleinere trainingsveldjes, te vervangen kon de helft aan elektra worden bespaard.

In 2023 wil Excelsior’20 gaan bekijken of ‘er nog mogelijkheden zijn ons laatste energieverbruik ook nog zelf op te wekken’. 

De club wil de gelegenheid van werk op het complex aangrijpen om nog enkele andere zaken aan te pakken: de aanleg van terrasoverkapping, afsluiting van het complex door middel van een elektronisch sluitsysteem, renovatie van het leveranciersplatform en vervanging van het vier bij vier-veld. Er is al kortgeleden een terras aangelegd dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. 

Waar het gaat om de financiering van al deze plannen rekent Excelsior’20 voor tenminste tachtig procent op fondsen, sponsoring, donaties en subsidies. “Met gemeente, Bosa (de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties) en Fonds Schiedam Vlaardingen, sponsors en donaties komen we op ongeveer 325.000 aan opbrengsten. Uit eigen middelen kunnen we het restant naar alle waarschijnlijkheid rondkrijgen.” Met name de Schiedamse bedrijven ThermIQ (voor de infraroodpanelen), Geveke (voor de zonnepanelen) en Verwaal (voor de warmtepomp) worden door Excelsior'20 ingeschakeld.

De plannen zijn onlangs voorgelegd aan de algemene ledenvergadering. Die stemde in met de plannen, maar gaf nog wel aan dat de club er goed aan doet de mogelijkheden te onderzoeken of er leden zijn die middels een lening (net als bij het eerdere zonnepanelenproject) de club kunnen ondersteunen.