Categorieën

Service

Fors meer voertuigen in Schiedam gestolen

Fors meer voertuigen in Schiedam gestolen
Nieuws

Fors meer voertuigen in Schiedam gestolen

  • Redactie
  • 28-07-2022
  • Nieuws
Fors meer voertuigen in Schiedam gestolen

Bron: LIV


SCHIEDAM - In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Schiedam 125 voertuigen gestolen. Dit meldt het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Daarmee ligt het aantal diefstallen van auto's, motors en bromfietsen in de stad relatief hoog. Per tienduizend Schiedammers werden er 15,7 van hun voertuig beroofd. In Rotterdam overkwam dit 13,3 op iedere tienduizend inwoners, in Vlaardingen 8,9, in Midden-Delfland 3,6 'inwoners'. Diemen spant in Nederland met 17 / 10.000 de kroon, na Rijswijk (16,3) staat Schiedam in dit rijtje derde. Opvallend is dat in deze randgemeenten rond de grote steden het aantal diefstallen relatief groter is dan in Amsterdam (14,8) , Den Haag (14,1) en Rotterdam zelf.

Opmerkelijk ook dat in het eerste halfjaar van 2021 in Schiedam 71 voertuigen werden gestolen. Dat betekent dus dat er sprake is van een stijging van ruim 75 procent.

Vooral bromfietsen waren geliefd bij het dievengilde: in Schiedam werden er in het eerste halfjaar 76 weggehaald, maar liefst 42 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de stijging van het aantal ontvreemde motoren was opmerkelijk: van vijf in 2021 naar elf dit jaar. 32 keer werd er tussen 1 januari en 30 juni een auto in Schiedam gestolen; vorig jaar kwam dat 26 keer voor. "De diefstaltoename van tweewielers is verontrustend", zo schrijft het LIV. "Ook hier geldt dat montage van een goedgekeurd alarmsysteem in combinatie met een extra slot, dat je vastmaakt aan een vast punt of speciale parkeersteun, diefstal zal tegengaan.”

Veertig procent van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt in de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. "Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is, stimuleert de vraag naar tweewielers", aldus het LIV. Dat kan een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename.

Overigens worden er ook flink wat voertuigen 'teruggevonden', zo laat het LIV niet onvermeld: het gaat dit eerste halfjaar om zestien Schiedamse gestolen auto's en 33 gestolen bromfietsen.

In heel Nederland werden dit eerste halfjaar gemiddeld dertien procent meer personenauto's gestolen. "Dat is de eerste stijging sinds twintig jaar." In totaal werden het eerste halfjaar 2900 personenauto’s gestolen. Motorfietsen (+39 procent), brom & snorfietsen (+38%) en lichte bedrijfswagens (+ 32%) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien.

De stijging van personenautodiefstallen komt voor 28 procent voor rekening van voertuigen van drie, vier en vijf jaar oud. In de categorie nul tot drie jaar oud, zijn er 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar. "Hier lijkt de toegenomen connectiviteit en betere traceerbaarheid een antidiefstalinvloed te hebben", aldus het LIV. 

“De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet”, aldus LIV-manager Rudi Welling. "Deel van het probleem is dat voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs van onder de € 50.000 vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak." 'Keyless entry' blijkt volgens hem nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. "Een extra CCV-goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezige keyless uit laten schakelen is de beste remedie."

Toyota bleek in criminele kringen het meest geliefde merk, voor de eerste keer, aldus het LIV.  Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21 tot +39 procent.