Categorie├źn

Service

Fractie tien minder fijnstof in Schiedam dan in Vlaardingen

Fractie tien minder fijnstof in Schiedam dan in Vlaardingen
Gezond

Fractie tien minder fijnstof in Schiedam dan in Vlaardingen

  • Redactie
  • 01-01-2023
  • Gezond
Fractie tien minder fijnstof in Schiedam dan in Vlaardingen

Bron: RIVM


SCHIEDAM - Vlaardingen als smerigste plek in Nederland, als het om fijnstof gaat. De buren haalden het landelijke nieuws nadat het RIVM een bericht over smog als gevolg van vuurwerk rondstuurde. Maar hoe zit dat in Schiedam?

Op het meetstation in Vlaardingen in de Indische Buurt, dicht bij het centrum van de stad, werd kort na de jaarwisseling een concentratie fijnstof gemeten van 850 microgram met kubieke meter lucht. Nergens anders kwam zo'n hoge concertratie fijnstof voor; Den Haag kende als piek 719 microgram.

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan mensen last bezorgen door een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid, zo stelt het RIVM.

In Schiedam staat het meetstation in de Alphons Ariënsstraat, achter de 's-Gravelandseweg, in het punt van Nieuwland. In het eerste uur van het jaar sloeg de teller uit naar maximaal 85,2 microgram fijnstof. Dat is een fractie tien minder dan in Vlaardingen. Dat lijkt onwaarschijnlijk: Schiedam kende wel een vuurwerkverbod, maar wie afgelopen nacht even om zich heen keek zag dat maar zeer weinigen zich daar iets aan gelegen lieten liggen. Burgemeester Cor Lamers sprak zelfs van meer vuurwerk dan in het laatste 'normale' jaar 2019.

Als het gaat om ultrafijnstof, deeltjes die nog eens flink kleiner zijn dan fijnstof, piekte Vlaardingen afgelopen nacht (opmerkelijk genoeg al om tien uur gisteravond) op 455 microgram per kuub. In Schiedam was het maximum aan deze deeltjes 62 microgram.

Hoe die extremen te verklaren? De harde wind verdunde de concentraties fijnstof snel - en mogelijk werd er op de Riouwstraat in Vlaardingen veel meer vuurwerk afgestoken dan op de Ariënsstraat in Schiedam. Maar opmerkelijk blijft het. De RIVM verwerkt de komende dagen ook meetgegevens van particulieren in de statistieken; wellicht komt daar een vollediger beeld in naar voren, met een verklaring voor het grote verschil.

Het beeldmateriaal ter vergelijking: het beeld hierboven toont de situatie in Schiedam, dat hieronder in Vlaardingen.