Categorie├źn

Service

Franciscus Gasthuis & Vlietland tiende in AD-vergelijking

Franciscus Gasthuis & Vlietland tiende in AD-vergelijking
Gezond

Franciscus Gasthuis & Vlietland tiende in AD-vergelijking

  • Redactie
  • 08-11-2019
  • Gezond
Franciscus Gasthuis & Vlietland tiende in AD-vergelijking

SCHIEDAM- Het Franciscus Gasthuis & Vlietland staat op de tiende plaats onder de topklinische ziekenhuizen in de Ziekenhus Top 100 van het Algemeen Dagblad. Het Jeroen Bosch uit Den Bosch komt het best uit de vergelijking, voor het Deventer Ziekenhuis en het Zuyderland MC in Zuid-Limburg.

Van de topklinische ziekenhuizen in de regio eindigt het Albert Schwetizer in Dodrecht op vier, het Reinier de Graaf in Delft op twaalf en het Maasstad Ziekenhuis eindigt als 26ste en laatste. 

De krant die sinds jaar en dag de prestaties in de ziekenhuizen op een rijtje zet, heeft er dit jaar voor gekozen de topklinische ziekenhuizen en de streekziekenhuizen van elkaar te scheiden in de vergelijking. Zo wordt het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem 'winnaar' onder de streekziekenhuizen, met het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen op twee en drie. Het Ikazia in Rotterdam staat hier op achttien.

Opmerkelijk is dat de waardering van streekziekenhuizen veel hoger uitvalt dan die van de topklinische ziekenhuizen. Terwijl op dezelfde indicatoren is onderzocht en vergeleken. Niet helemaal duidelijk is of de cijfers (het percentage van de maximaal te behalen score) zonder meer vergeleken mogen worden; als dat gebeurt eindigt de winnaar van de topklinische lijst als veertiende, het Franciscus als 38ste.

Vorig jaar eindigde het Franciscus Gasthuis & Vlietland op de elfde stek in de ranglijst. In 2017 werden het Vlietland en het Gasthuis nog apart geclassificeerd: het Vlietland op plaats 24 en het Gasthuis op de 56ste plek. Het jaar ervoor waren dat respectievelijk de elfde en de zesde plaats.