Categorieën

Service

Gebruik lachgas populair, ook in Schiedam

Gebruik lachgas populair, ook in Schiedam
Uit

Gebruik lachgas populair, ook in Schiedam

  • Redactie
  • 28-12-2018
  • Uit
Gebruik lachgas populair, ook in Schiedam

SCHIEDAM – Lachgas voor de partyscene bereikt de Nederlandse markt op steeds grotere schaal, zo concludeerde de NOS recent. Het gebruik van lachgas uit slagroompatronen raakte al langer geleden ingevoerd, maar ook de verkoop van lachgasflessen neemt toe. Distikstofmonoxide (N2O) is een steeds meer gebruikte feestdrug.

Die wordt ook gebruikt 'onderweg', zo blijkt uit de bijgaande foto's, de afgelopen weken gemaakt in Schiedam. De slagroompatronen eindigen dan op straat.

Gebruik en verkoop van lachgas is legaal, sinds enkele jaren. Maar omdat het gas moeilijk te koop is, ontstaat er een schimmige handel in N2O.

De Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen adviseerde zijn leden, zoals het in Schiedam gevestigde Linde Gas, eerder om niet te leveren aan de partyscene. Ze overtreden er weliswaar geen wetten mee, maar willen er niet mee geassocieerd worden en geen geld verdienen aan gedrag dat de vereniging als ongewenst en mogelijk gevaarlijk beschouwt. Soms trappen ze in trucs van handelaren, die bijvoorbeeld doen alsof ze slagroom verwerken, of actief zijn in de autoracerij of in medische activiteiten waarin lachgas wordt gebruikt. Veel lachgas schijnt momenteel uit China te komen.

Het Trimbosinstituut somt een groot aantal risico's van het gebruik van N2O op: van hoofdpijn en bewusteloosheid door zuurstoftekort, bevriezing van mond of lippen, tot verlaagde vruchtbaarheid, vitaminetekort en verslaving bij veelvuldiger gebruik.

De getoonde slagroompatronen zijn aangetroffen op de Nieuwe Haven, in de Van Beverenstraat en in de Noord-Kethelpolder.