Categorieën

Service

Geert Mak opent tentoonstelling Levend Landschap

Geert Mak opent tentoonstelling Levend Landschap
Uit

Geert Mak opent tentoonstelling Levend Landschap

  • Advertorial
  • 17-06-2022
  • Uit
Geert Mak opent tentoonstelling Levend Landschap

Geert Mak opent de tentoonstelling; foto: Vincent Mentzel 


SCHIEDAM - Op 9 juli vindt in het Stedelijk Museum Schiedam de besloten opening plaats van de tentoonstelling Levend Landschap, waarin is te zien hoe kunstenaars het veranderende landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden. Deze opening wordt verricht door journalist en schrijver Geert Mak. Voor Schiedammers die hier graag bij aanwezig willen zijn, is er goed nieuws: je kunt kans maken op een gratis ticket.

Levend Landschap is na de opening tot en met 6 november te zien en toont bezoekers zowel idyllische taferelen met typische Hollandse luchten, molens, koeien en vogels, als havens, industrie en verstedelijking. ‘De waterrijke Maasdelta is het drukbevolkste gebied van Europa en dat heeft een enorme impact op de natuur. Levend Landschap laat je wegdromen naar de tijden van toen, maar zet je ook aan het denken”, vertelt gastconservator Rozanne de Bruijne.

De Zuid-Hollandse Maasdelta trok door de eeuwen heen veel kunstenaars aan, waaronder Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Aelbert Cuyp, Jacob Maris, Jan Sluijters en Charley Toorop. Toch is dit de eerste tentoonstelling waarin het gebied centraal staat en waarin een tijdreis wordt gemaakt door deze regio. Eeuwenoude werken gaan een spannende dialoog aan met hedendaags werk, geselecteerd door gastconservator Trudi van Zadelhoff.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het publieksboek Levend Landschap​ dat verkrijgbaar is in de museumwinkel. ​Net als de tentoonstelling zelf brengt deze publicatie de spanning tussen het agrarische landschap en de steeds verdergaande verstedelijking en industralisatie in beeld. Dat gebeurt aan de hand van vier thema’s: water, lucht, land en vuur. Het element vuur staat voor de scheppingskracht en industrie, en de manier waarop de mens het landschap naar zijn hand zet. Bladerend door het boek komen zes eeuwen landschapskunst van De Maas tussen Dordrecht en Hoek van Holland, met Schiedam als geografisch middelpunt, tot leven.

Voor Schiedammers die bij de opening aanwezig willen zijn, verloot het museum vijf keer twee vrijkaarten. Kans maken op deze tickets? Stuur dan een mail naar E: [email protected].

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →