Categorieën

Service

Giessenbrug gaat niet meer open

Giessenbrug gaat niet meer open
Nieuws

Giessenbrug gaat niet meer open

  • Redactie
  • 18-12-2021
  • Nieuws
Giessenbrug gaat niet meer open

Archiefbeeld van toen de brug nog wel open ging; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - Was het u ook opgevallen? Al lang niet meer voor een open brug gestaan voor het Kleinpolderplein (of erna natuurlijk, op weg naar huis).

Niet verwonderlijk de automobilisten die veel via de A20 naar Rotterdam rijden hierop bevestigend kunnen antwoorden: de brug over de Delfshavense Schie is al vier jaar niet meer opengegaan. Dat was volgens Rijkswaterstaat niet meer veilig. "De brug is verouderd en toe aan renovatie." Voor het permanent dichthouden van de brug kwamen geregeld lange files voor vanwege moeilijkheden met het sluiten van de brug.

Nu kondigt Rijkswaterstaat aan dat demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser heeft besloten om een permanente, betonnen vaste Giessenbrug - want zo heet de brug naast het Giessenplein - verder uit te werken tijdens een planstudie.

De vaste brug zou een doorvaarthoogte van 6,6 meter moeten krijgen. Dat is de uitkomst van een verkenning die recent is gedaan naar meerdere varianten. "Hiermee wordt hinder voor het verkeer door brugopeningen in de drukke snelweg A20 structureel opgelost. Daarnaast heeft een vaste brug geen risico op storingen, in tegenstelling tot een beweegbare brug. Ook is de vervanging door een vaste brug structureel goedkoper dan een renovatie van de beweegbare brug, doordat er minder onderhoudskosten zijn en ook bedieningskosten vervallen", aldus Rijkswaterstaat.

Door de brug te verhogen zou het leven van schippers, die in eerste instantie te hoop liepen tegen het niet meer openen van de brug, worden vergemakkelijkt. Nu geldt nog een doorvaarthoogte van 5,40 meter en daarvoor moet dan ballastwater worden ingenomen. Dat zal in de toekomst bij dezelfde hoogte niet meer nodig zijn, aldus Rijkswaterstaat. 

De brug uit 1970 was ook onderwerp van gesprek toen plannen werden aangekondigd om de kraamafdeling van het Vlietlandziekenhuis te verplaatsen naar het Rotterdamse Gasthuis. Betrokkenen vreesden meer geboorten in de auto op de snelweg, onder meer vanwege een openstaande brug. Dat argument geldt dus al enkele jaren niet meer. De drukte aan autoverkeer op de snelweg kan natuurlijk wel voor problemen zorgen voor moeders die op het punt van bevallen staan en de A20 nemen.