Categorie├źn

Service

Haal nu Denk in het college

Haal nu Denk in het college
Politiek

Haal nu Denk in het college

  • Han van der Horst
  • 20-03-2022
  • Politiek
Haal nu Denk in het college

COLUMN - De veranderingen in de Schiedamse raad zijn klein maar betekenisvol. De plaatselijke politiek bestaat nog steeds uit een stoet van dwergen maar de volgorde is om zo te zeggen veranderd. Het AOV is teruggeworpen tot een plekje in de achterhoede. De grootste partijen zijn nu Denk, de VVD, D66, de PvdA en het blok Groen Links/Progressief Schiedam. Samen hebben zij een comfortabele meerderheid. De VVD zal wel het voortouw nemen bij de vorming van een nieuwe coalitie. Zij moet daarbij weerstand bieden tegen een belangrijke aanvechting: Denk van te voren afserveren.

Vier jaar geleden werd deze partij buiten de onderhandelingen gehouden met de beledigende en van blank superioriteitsgevoel getuigende rotsmoes dat de pas gekozen raadsleden te weinig ervaring zouden hebben. Het zou hoogst onverstandig zijn deze of een andere stok tevoorschijn te halen om dezelfde hond opnieuw te slaan.

Denk heeft een bestand van actieve leden dat tegelijkertijd jong is en voortreffelijk opgeleid. Fractievoorzitter Dogukan Ergin werkt voor de Haagse kamerleden van zijn partij. Het zal hem dan ook weinig moeite kosten ter zake deskundige wethouderskandidaten te presenteren.

Wij gaan vanwege de oorlog in Oekraïne zware tijden tegemoet waarin wij Schiedammers elkaar vast moeten houden in plaats van afstoten. Geen enkele bevolkingsgroep mag zich uitgesloten voelen. Anders zal de offerbereidschap afnemen en die zullen we in de nabije toekomst nodig hebben. 

Ook wordt het tijd dat de andere partijen Denk uitdagen om met hen verantwoordelijkheid te nemen voor het bestuur van de stad.

Wij hebben een college nodig waarin de verschillende politieke opvattingen die in Schiedam leven, zo getrouw mogelijk weerspiegeld worden, waarin ruimte is voor links en rechts. Die kunnen namelijk prima samenwerken als het erom gaat lokale problemen op te lossen. D66 en VVD aan de ene kant, PvdA en Groen Links/Progressief Schiedam aan de andere kant met Denk in het midden. Dat lijkt de beste combinatie die het meeste recht doet aan het denken in Schiedam.