Categorieën

Service

Handbaldames eindigen WK als vijfde

Handbaldames eindigen WK als vijfde
Sport

Handbaldames eindigen WK als vijfde

  • Redactie
  • 17-12-2023
  • Sport
Handbaldames eindigen WK als vijfde


HANDBAL - De Nederlandse handbaldames hebben het WK afgesloten op een vijfde plaats. Na een hele sterke eerste helft kwam de inhaalrace van Duitsland te laat en won Nederland met 26-30. Dat betekent dat Oranje het WK als vijfde afsluit met maar één verliespartij op het conto: de verloren kwartfinale tegen Noorwegen.

Nederland begon sterk gewijzigd aan het laatste duel van het WK. Zonder Polman, Abbingh, Sprengers en Van der Vliet, maar mét de ingevlogen Kim Molenaar. Duitsland had veel moeite met de goede Nederlandse dekking. Een wederom sterk keepende Yara ten Holte was verantwoordelijk was voor de 0-3 voorsprong. De beginfase bleef relatief slordig maar Nederland blijft scoren via Broch en Malestein. Na ruim 12 minuten spelen scoorde Duitsland haar eerste doelpunt van de wedstrijd: Grijsseels klopte haar oud-teamgenoot Ten Holte vanaf de penaltystreep.

Bij 4-8 koos bondscoach Per Johansson voor een time-out, waarna zijn ploeg de marge uit kon breiden. Reddingen van Ten Holte en scores van Housheer, Haggerty, Smits en Malestein zorgden voor een ruime 4-12 voorsprong. Nederland bleef controle over de wedstrijd houden. Zo kon Duitsland niet lang genieten van een mooi afstandsschot van Bölk, want Van Wetering scoorde vliegensvlug weer aan de andere kant van het veld en bepaalde de ruststand op 7-16.

Via Larissa Nüsser ging Nederland in de tweede helft door met scoren. Zij scoorde twee mooie treffers en zorgde voor een gaatje van maar liefst elf doelpunten. Een ongelofelijk hoog stoppercentage was er voor Yara ten Holte in deze fase, maar liefst zeventig procent van de ballen werden gekeerd door de Nederlandse doelvrouw. Via Grijsseels en Döll deed Duitsland wat terug (11-20). Rechterhoekspeelsters Vollebregt en Malestein hielden de marge van tien doelpunten voor Nederland vast, dankzij hun eigen doelpunten.

Nederland werd wat slordiger in de afronding waardoor de Duitse doelvrouw, Sarah Wachter, enkele goede reddingen kon verrichten. Oranje kwam door een tijdstraf in ondertal. Hierdoor konden de Duitsers in de tweede helft iets inlopen op de ploeg van bondscoach Per Johansson.

Nüsser en Van der Heijden doorbraken de matige periode van Oranje door te scoren. Echter kon Nederland het laatste kwartier hun slordige fase niet te boven komen, waardoor Duitsland de marge flink kon verkleinen. De voorsprong van elf doelpunten slonk naar een marge van vijf in korte tijd. Ondanks de opleving aan Duitse kant kwam de overwinning nooit echt in gevaar.

In de laatste vijf minuten was er ook speeltijd voor invalster Kim Molenaar die een doelpunt meeprikte en de 24-30 mocht maken. Het laatste doelpunt van de wedstrijd kwam van de hand van Julia Behnke. Zij bepaalt de eindstand op 26-30. Voor de derde keer dit WK werd Yara ten Holte uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Eerder won Nederland van Montenegro.

De vijfde plek betekent dat Nederland op het Olympisch Kwalificatietoernooi tegen Spanje, Argentinië en Tsjechië zal spelen. Dit zijn dezelfde tegenstanders die het team met Kelly Dulfer in de poulefase en Main Round van dit WK tegenkwam. En aftroefde. Het OKT wordt tussen 11 en 14 april 2024 gespeeld. De locatie van dit toernooi is nog niet bekend.