Categorieën

Service

Heg kan helpen bij kankerbestrijding

Heg kan helpen bij kankerbestrijding
Wonen

Heg kan helpen bij kankerbestrijding

  • Redactie
  • 06-06-2017
  • Wonen
Heg kan helpen bij kankerbestrijding
SCHIEDAM - Volgende week begint weer de inzameling van belangrijke bouwstoffen voor chemotherapie. Want die zijn heel makkelijk te vinden: aan de 'taxus baccata' in uw tuin, oftewel, de heg.

Het snoeisel van de taxusplant mag gebracht naar de milieustraat van Irado. Brengen kan van 15 juni tot 31 augustus tijdens de openingstijden van de afval- (of is het toch: grondstoffen-)inzamelaar. Irado zorgt voor speciale verzamelbakken voor het taxussnoeisel.

Irado, de gemeente Schiedam en de gemeente Vlaardingen doen mee aan een landelijke inzamelactie van stichting Taxus voor Hoop. Die organisatie wil zo veel mogelijk jonge en schone taxusscheuten inzamelen. De inzamelactie loopt juist in de komende periode, want dan is de basisgrondstof voor chemotherapie - Baccatine3 - aanwezig in de jonge takken van de plant. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. 

Het snoeisel moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden, anders kan het niet goed verwerkt worden. Zo zijn alleen eenjarige scheuten bruikbaar en mogen de takken maximaal dertig centimeter lang zijn. Dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar. Ook moet het taxussnoeisel 'schoon' zijn, dus niet vermengd met andere materialen. Dat kan bijvoorbeeld door een doek of zeil op de grond te leggen voordat de taxushaag gesnoeid wordt. Broeien van het snoeisel moet vermeden worden.