Categorieën

Service

Huisman 25 jaar Schiedams

Huisman 25 jaar Schiedams
Nieuws

Huisman 25 jaar Schiedams

  • Redactie
  • 02-05-2023
  • Nieuws
Huisman 25 jaar Schiedams

SCHIEDAM - Huisman is dit jaar 25 jaar gevestigd in de Wiltonhaven van Schiedam. Het bedrijf nam in eind 1998 zijn intrek aan de Admiraal Trompstraat, waar het uitgroeide tot een wereldspeler in onder andere grote kranen, installatie-apparatuur voor windparken op zee, en pijpleg- en boorinstallaties voor de energiesector.

Huisman verhuisde 25 jaar geleden met zo’n honderdtachtig werknemers van een kleine locatie aan de Linschotenstraat in Rotterdam naar het voormalige terrein van scheepswerf Wilton-Fijenoord. Het bedrijf heeft in Schiedam inmiddels meer dan vijfhonderd medewerkers in dienst en onderhoudt nauwe banden met de TU Delft.

De Wiltonhaven is voor Huisman naar eigen zeggen 'een strategische locatie', omdat het vanaf de Nieuwe Waterweg toegang biedt voor zeeschepen. Huisman beschikt over zware hijskranen op de kade die de apparatuur op de aangemeerde schepen kunnen installeren.

In 2012 voltooide Huisman de bouw van een 66-meter hoge productiehal en kan hierdoor de meeste producten binnenshuis produceren, testen en in bedrijf stellen.

Vervolgens breidde Huisman in 2016 zijn faciliteiten uit met de bouw van een nieuwe negentig meter hoge 'boortoren'. Deze Huisman Innovation Tower (HIT) wordt gebruikt om Huisman-boorapparatuur, voor bijvoorbeeld de geothermische industrie, te demonstreren, toekomstige apparatuur en systemen te ontwikkelen en voor training van operators en werknemers van Huisman.

Huisman werd in 1929 opgericht als staalconstructiebedrijf en is sinds 1980 eigendom van de familie Roodenburg. Toentertijd had het bedrijf ongeveer twintig werknemers. Inmiddels geeft de derde generatie van de familie leiding aan het bedrijf waar wereldwijd meer dan 2.200 werknemers in dienst zijn. De activiteiten van Huisman zijn, buiten het hoofdkantoor in Schiedam, verdeeld over vestigingen in China, Tsjechië, Noorwegen, Singapore, Brazilië en de VS.

Vandaag de dag licht het zwaartepunt van de inspanningen van de mensen van Huisman op de energietransitie; het bedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt onder meer de kranen en installatie-apparatuur die worden gebruikt voor de installatie van de enorme windturbines op zee.