Categorieën

Service

Huisman maakt reusachtige grijparm voor windmolenindustrie

Huisman maakt reusachtige grijparm voor windmolenindustrie
Bedrijven nieuws

Huisman maakt reusachtige grijparm voor windmolenindustrie

  • Redactie
  • 18-02-2024
  • Bedrijven nieuws
Huisman maakt reusachtige grijparm voor windmolenindustrie

Tekening van de grijper voor Cadeler; beeld: Huisman


SCHIEDAM - Huisman gaat voor Cadeler een zogenaamde monopile-grijper ontwerpen en maken.

De grote grijparm kan monopiles, de staanders van windmolens, oppakken en plaatsen. De machine die Huisman gaat bouwen krijgt een diameter van dertien meter en zal pilaren van tachtig tot honderdtwintig meter lengte kunnen behandelen. Het apparaat kan staanders tot een gewicht van driemiljoen kilo aan. "Opmerkelijk is dat deze gripper volledig op het dek kan worden opgeslagen, wat toekomstige onderhoudsprocedures vereenvoudigt en daarmee de operationele levensduur verlengt", zo stelt Huisman zelf.

Mikkel Gleerup, bestuursvoorzitter van Cadeler noemt het contract dat beide bedrijven sloten een bevestiging van 'onze strategische toewijding en samenwerking om de grenzen van het mogelijke te verleggen'. "Als we onze wereldwijde doelen voor hernieuwbare offshore windenergie willen bereiken, hebben we geavanceerde technologieën en schaal nodig. Dit belichaamt onze versterkte samenwerking."

De monopile-grijper voor Cadeler wordt de zevende die het Schiedamse bedrijf gaat maken. Deze eerste voor Cadeler zal worden ingezet voor het Hornsea Three Foundationproject, een windenergieproject in Groot-Brittannië. Huisman heeft eerder twee 'Motion Compensated Monopile Grippers' gemaakt voor DEME's Orion en Boskalis' Bokalift 2. Momenteel is Huisman bezig met de bouw van een grijper voor Heerema's Thialf.

Het contract omvat ook een optie voor de integratie van een geluidsdempingssysteem, ontworpen om de impact van geluiden op het zeeleven te minimaliseren. 

De productie van de grijper gebeurt op de fabriek van Huisman in China.