Categorie├źn

Service

Inflatie is verdwenen

Inflatie is verdwenen
Winkelen

Inflatie is verdwenen

  • Redactie
  • 29-09-2023
  • Winkelen
Inflatie is verdwenen


SCHIEDAM - De inflatie is verdwenen, zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De snelle raming van de geldontwaarding in Nederland in september volgens een Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam uit op -0,3 procent. Geen inflatie dus, maar deflatie. In augustus liepen de prijzen volgens deze norm met 3,4 procent op.

Het CBS gebruikt twee verschillende cijfers voor inflatie. Het meest gebruikt is de zogenaamde CPI, de inflatie gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex. Die komt deze maand volgens de statistici uit op 0,2 procent, tegen drie procent in augustus.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de laatste geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning.

De snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens, zo stelt het CBS. Hierbovengenoemde cijfers betreffen de ontwikkeling van het prijspeil tussen september 2022 en september 2023. Wie kijkt naar de ontwikkeling van de prijzen ten opzichte van afgelopen maand augustus, zoals het CBS, komt tot een inflatie van -0,4 procent, dus een prijsdaling. 

Welke Schiedammer had dat de afgelopen weken al ervaren?

Een nuancering levert het CBS ook: het is een beetje link om prijzen te vergelijken tussen twee verschillende maanden in het jaar. Seizoensinvloeden kunnen de cijfers vertekenen. Als voorbeeld noemt het bureau vliegtickets, die in vakantiemaanden duurder zijn dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging.

Wie dieper in de cijfers duikt, ziet dat vooral de teruglopende kosten voor energie de teruglopende inflatie verklaart: Energie (inclusief benzine en diesel) was in september 38 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voeding en diensten waren daarentegen respectievelijk tien procent en 4,6 procent duurder.

Dat verklaart tevens waarom kenners denken dat de lage inflatie of zelfs deflatie van deze maand maar kort standhoudt: de energieprijzen zijn in de komende maanden naar verwachting minder lager in vergelijking met een jaar eerder, dan in deze maand september.