Categorieën

Service

Inflatie stijgt weer

Inflatie stijgt weer
Nieuws

Inflatie stijgt weer

  • Redactie
  • 08-02-2024
  • Nieuws
Inflatie stijgt weer


SCHIEDAM - Consumentengoederen en -diensten waren in januari 3,2 procent duurder dan in dezelfde maand in 2023. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is fors hoger in voorgaande maanden; in december was de inflatie 1,2 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. 

De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Prijzen voor consumenten waren in januari 0,5 procent gestegen ten opzichte van december.

De weer oplaaiende inflatie valt vooral te verklaren door de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit. Energie was afgelopen maand gemiddeld weliswaar 9,2 procent goedkoper dan in januari vorig jaar, maar in december waren de prijzen nog ruim 42 procent lager dan in december 2022. De veel kleinere prijsdaling in januari 2024 is toe te schrijven aan het feit dat in januari 2023 de energieprijzen sterk daalden ten opzichte van december 2022 na de invoering van het prijsplafond.

Exclusief energie en motorbrandstoffen bedroeg de inflatie in januari 3,5 procent. In december was dat 3,4 procent. Het verschil tussen de inflatie en de inflatie exclusief energie is in januari afgenomen ten opzichte van december.