Categorieën

Service

ING: schikking SBM dichtbij

ING: schikking SBM dichtbij
Nieuws

ING: schikking SBM dichtbij

  • Redactie
  • 18-05-2016
  • Nieuws
ING: schikking SBM dichtbij

AMSTERDAM - De schikking waaraan al zo lang wordt gewerkt tussen SBM Offshore en het Braziliaanse ministerie van Justitie, is nabij. Dit stelt ING Bank vandaag in een rapport over het bedrijf. Dilma Rousseff, de Braziliaanse president die door het parlement is weggestuurd, zorgt er voor dat het tot definitieve afspraken nog niet is gekomen, aldus de marktonderzoekers van ING.

SBM Offshore wordt beschuldigd van corruptie. Het zou tot 2011 opdrachten van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij door middel van betalingen aan Petrobras-personeel in de wacht hebben gesleept. De betalingen gebeurden door een tussenpersoon.

Volgens de marktonderzoekers van de bank liggen de papieren voor een schikking klaar voor ondertekening. Maar nu president Rousseff is geschorst, wil de interim-regering eerst een en ander wettelijk inkaderen. Ook als de nieuwe wet die de afspraken mogelijk maakt er komt, kan het volgens ING nog weken duren voor er getekend kan worden.

Toen in mei 2014 de volle omvang van de fraude aan het licht kwam, werd SBM voor onbepaalde tijd verbannen van de Braziliaanse markt. Dat Zuid-Amerikaanse land is goed voor ruim de helft van de omzet van het bedrijf. SBM Offshore, met een belangrijke vestiging in Schiedam, nam eerder dit jaar een voorziening voor de financiële afhandeling van de schikking van 245 miljoen dollar.