Categorieën

Service

'Is een situatie als met Vlaardings meisje uit te sluiten?'

'Is een situatie als met Vlaardings meisje uit te sluiten?'
Politiek

'Is een situatie als met Vlaardings meisje uit te sluiten?'

  • Redactie
  • 09-09-2024
  • Politiek
'Is een situatie als met Vlaardings meisje uit te sluiten?'

SCHIEDAM - De AOV-fractie in de Schiedamse raad maakt zich zorgen. Valt te garanderen dat in Schiedam een kind dat om hulp vraag vanwege problemen thuis, gehoord wordt? Wat dat betreft is de gang van zaken met het tienjarige Vlaardingse meisje een onrustbarende vingerwijzing. (Zie dit artikel).

“AOV Schiedam begrijpt, dat gaande het onderzoek naar de vreselijke situatie rondom het tienjarige pleegmeisje uit Vlaardingen weinig informatie gegeven kan worden”, zo schrijft Christien Bruggeman namens AOV in schriftelijke vragen aan B&W. “Maar wachten wij simpelweg de resultaten van het onderzoek af of nemen wij ondertussen een actieve houding aan om te zorgen dat de kans steeds minder wordt dat kindermishandeling binnen onze gemeentegrenzen plaatsvindt? “

Het is voor de AOV-fractie ‘onbestaanbaar’, dat wanneer een kind zelf om hulp vraagt ‘er op school, bij de supermarkt en door de buren niet gereageerd wordt op deze signalen en niemand ingrijpt’. “Daar moeten wij als samenleving toch snel onze verantwoordelijkheid in nemen.”

De fractie wil daarom weten hoe de situatie rond de zorg voor kinderen in de stad is geregeld. Ze stelt een zevental concrete en kritische vragen: 

* “Hoe kunnen we in Schiedam nog meer bewustwording creëren en goed communiceren met onze inwoners, zodat zij beter de signalen kunnen herkennen wanneer kinderen in de thuissituatie mogelijk slachtoffer zijn van huiselijk geweld?

* “Is het stappenplan op de gemeentelijke website wat bij vermoedens van huiselijk geweld ondernomen kan/moet worden in het formele (scholen-wijkteams) alsmede in het informele (buren-vrienden-familie-wijkcentra) circuit voldoende onder de aandacht gebracht afgelopen periode?”

* “Is er inmiddels goede ondersteuning/nazorg voor melders van huiselijk geweld? Zonder daarbij de AVG-regels uit het oog te verliezen.”

* “In het uitvoeringsprogramma Jeugd en Veiligheid is veel aandacht gericht op preventie, weerbaarheid, overlast en jeugdcriminaliteit. Waarom is er geen duidelijk beleid/aanpak met betrekking tot kindermishandeling in opgenomen?”

* “Heeft de gemeente Schiedam de afgelopen tijd een pro-actieve rol gespeeld in het samenbrengen van de beschermpartners van kindermishandeling?”

* “Bespreken lokale jeugdzorginstanties met elkaar hun ingewikkelde casussen? Om hiervan te leren en direct verbeteringen toe te passen binnen de ketenzorg?”

* “Wat doen wij als gemeente aan de wachtlijsten die alsmaar langer worden voor kinderen in onveilige situaties?”

In de hoop dat bewustzijn en verdere bewustwording bijdraagt aan het voorkomen van situaties van aanhoudend geweld tegen jongeren, wil Bruggeman graag antwoord op deze levende vragen.