Categorie├źn

Service

Kasper van Kooten over zijn nieuwe show

Kasper van Kooten over zijn nieuwe show
Uit

Kasper van Kooten over zijn nieuwe show

  • Advertorial
  • 24-10-2022
  • Uit
Kasper van Kooten over zijn nieuwe show

Geniet op vrijdag 28 oktober bij de Stadsgehoorzaal Vlaardingen van de drummer die zichzelf naar Ahoy droomt; foto: www.denozem.com


VLAARDINGEN - De voorstelling Van Kooten en de Beat, naar het gelijknamige boek, is een ontroerend en vermakelijk zelfportret van Kasper van Kooten en een geweldige muziekgeschiedenis ineen. Een even swingende als openhartige vertelling van Kasper van Kooten over liefde, familie en een onverzadigbare behoefte aan muziek. Onlosmakelijk daarmee verbonden zijn de hartsvrienden met wie Kasper van Kooten al van kleins af aan in bandjes speelt. Geniet op vrijdag 28 oktober bij de Stadsgehoorzaal Vlaardingen van de drummer die zichzelf naar Ahoy droomt.

Vanwaar die bijzondere titel?
“Jaaaaa, daar ben ik zó trots op. Beste tot nu toe. Die kon natuurlijk maar één keer en is me op het lijf geschreven. Natuurlijk: het is een knipoog naar waar ik vandaan kom, maar hij klopt ook zo ontzettend goed want ik heet natuurlijk zo én het ritme, de drums is mijn levensader, de beat! Het is mijn muzikale autobiografie die eerder dit jaar al als boek verscheen bij de Bezige Bij.”

Wat gaan de mensen zien nu het boek op de planken komt?
“Nou, vooral ook horen! Het wordt het eerste LIVE luisterboek van de wereld, denk ik. Het luisterboek van mijn boek is bewust niet uitgebracht omdat ik dat LIVE in de theaters ga doen, maar dan nog veel rijker dan een voorgelezen luisterboek normaal is, met uiteraard livemuziek, zang, comedy, verhalen en veel uniek foto- en videomateriaal.”

Je drumt zelf neem ik aan?
“Jazeker, maar is speel ook piano, zing en gebruik mijn loop-station, een fantastisch sample apparaat, om live beats mee te maken. Ook neem ik een ouderwetse cassetterecorder mee om elke voorstelling speciaal een cassettebandje op te nemen voor iemand uit het publiek. En dan vergeet ik nog bijna dat ik de geweldige muzikant Frank Stukker, met wie ik al ruim twintig jaar speel, meeneem. Die speelt bas, gitaar en zingt.”


Is het merendeel van de voorstelling muziek?
“Nee, zoals de mensen van mij gewend zijn voert het verhaal, de anekdote, de imitatie, de grap altijd de boventoon. Ik speel en zing een nummer of zeven en voor de rest van de twee uur durende voorstelling vertel ik het ware verhaal van een jongetje van vijf dat een droom had, zijn drumstelletje kapotsloeg uit enthousiasme, een nieuw exemplaar kreeg en uiteindelijk als drummer van Acda en de Munnik in Ahoy speelde. Allemaal waargebeurd, hè? En dat weten nog veel te weinig mensen.”

Mensen kennen jou vooral toch van tv; All Stars, Moordvrouw, Ventoux, Oogappels…
“Ja, televisie is en blijft natuurlijk ook het beste medium om veel mensen jou te laten kennen. En ik ben al twintig jaar bezig om al die mensen ook naar het theater te krijgen, waar ik - vind ik zelf - mínstens zo leuk ben! Maar niet iedereen die Peter F. de Boer (All Stars) zag komt van de bank om naar het theater te gaan. En de afgelopen twee jaren hielpen natuurlijk niet mee. Deze voorstelling (en het boek) zijn er júist om te laten zien hoe ongelofelijk veel plezier muziek maken mij geeft. Ik denk dat relatief weinig mensen ook weten dat ik drummer van Acda en de Munnik was, platen maakte met Extince, Bertolf en Candy Dulfer, of Raymond van het Groenewoud heb begeleid op drums. Van Kooten en de Beat is mijn ultieme liefdesbetuiging aan het plezier dat muziek mij geeft.”

Er zullen in die muziek ongetwijfeld toch ook teleurstellingen geweest zijn?
“Haha ja natuurlijk, massa’s! De platenindustrie was en is nog altijd, misschien wel op een gedeelde eerste plaats met tv- en filmwereld, de meest vreselijke industrie die er is. Snelle jongens die weinig kunnen maar als teken op de huid van talent zitten. Over die types, waar ik altijd snel doorheen prikte, gaat het ook, maar altijd op humoristische wijze. Ellende is toch het best verteerbaar door erom te lachen. Ik vertel met veel openheid en zelfspot over hoe ik toch keer op keer op keer opstond en doorging, alles om maar te kunnen blijven drummen! En nu schep ik dus uiteindelijk mijn eigen show waarin ik daarover kan vertellen én drummen. Ik heb het mooiste beroep dat er bestaat!”

Kasper van Kooten met Van Kooten en de Beat
Vrijdag 28 oktober – half negen
Kaarten zijn te koop via I: https://stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/kasper-van-kooten

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →