Categorieën

Service

Katinka de Rover haalt de kindersterfte erbij

Katinka de Rover haalt de kindersterfte erbij
Politiek

Katinka de Rover haalt de kindersterfte erbij

  • Redactie
  • 26-06-2016
  • Politiek
Katinka de Rover haalt de kindersterfte erbij
SCHIEDAM – Een gemeenteraadslid van GroenLinks heeft een nieuw argument in de strijd geworpen om het bestuur van het fusieziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland op andere gedachten te brengen over de sluiting van de geboortezorg in de Schiedamse vestiging.

Katinka de Rover haalt de kindersterfte erbij. Zij wijst erop dat de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, de kindersterfte in Nederland te hoog vindt in verhouding met omringende landen. In Nederland sterven zeven van de duizend kinderen bij de geboorte, rondom Nederland betreft het vier van de duizend. Minister Schippers wil dat het cijfer omlaag gaat en wil dat bereiken door een betere samenwerking tussen verloskundigen, huisartsen en gynaecologen.

De Rover vindt de sluiting van de kraamafdeling in Schiedam in strijd met de woorden van de minister. Ze hoopt dat het gesprek tussen de minister en het ziekenhuisbestuur een plan oplevert, dat wel maatschappelijk draagvlak heeft. De concentratie van de kraamzorg in 2017 op de locatie Gasthuis heeft veel bezwaren en protesten losgemaakt. De minister wil weten waarom het ziekenhuisbestuur niet naar meer draagvlak voor zo’n belangrijke beslissing heeft gestreefd.

Overigens heeft de minister er formeel geen zeggenschap over. Dat had ze wel gehad, als de aanrijtijd van ambulances niet meer binnen de norm zou vallen, maar dat bleek niet het geval.

Katinka de Rover hoopt dat de wensen en belangen van de zwangere vrouw en het ongeboren kind centraal komen te staan.