Categorieën

Service

Kinderkopjes verdwijnen van Korte Haven

Kinderkopjes verdwijnen van Korte Haven
Wonen

Kinderkopjes verdwijnen van Korte Haven

  • Redactie
  • 28-02-2022
  • Wonen
Kinderkopjes verdwijnen van Korte Haven

SCHIEDAM -  Het fysieke werk aan de Korte Haven is vanmorgen begonnen met het lichten van de kinderkopjes, zo karakteristiek voor met name het noordelijk deel van de haven. Deze 'kasseien', waar je zo lekker je enkels op kon verzwikken, maar die de kade wel een zeer romantisch karakter gaf, gaan verdwijnen.

De straat krijgen 'dezelfde uitstraling en kwaliteit' als de Lange Haven, meldt de gemeente Schiedam. 

Het werk gaat tot en met de zomer duren. Niet alleen de bestrating gaat op de schop: ook het voegwerk van de kades wordt aangepakt, inclusief het vervangen van oude leidingen van gas en water, vaak van asbestcement. Daarbij worden de hekjes langs het water hersteld en geschilderd en 'de groeiplaatsen van de bomen verbeterd'. De Korte Haven krijgt ook de nieuwe lantaarnpalen-met-jeneverglaasje, ook voorzien op de Hoogstraat. Niet alleen de Korte Haven, maar ook de Elzensteeg, Westmolenstraat en het laatste deel van de Westvest (het deel dat afgelopen jaar nog geen nieuwe inrichting kreeg) worden onder handen genomen.

De vier woonschepen in de Korte Haven krijgen nieuwe aansluitingen op gas, water en elektriciteit. "Daarnaast krijgen ze nieuwe brievenbussen op de kade. Aan deze brievenbussen komen ook de aansluitingen voor elektra en/of een kabelexploitant. Ook leggen we extra rioolaansluitingen aan op de kade. De bestaande waterputten blijven gehandhaafd", aldus de kennisgeving van de gemeente.

De inrichting is volgens Schiedam tot stand gekomen na het horen van bewoners. "In 2017 en 2018 organiseerden we participatieavonden waar bewoners hun ideeën en suggesties met ons hebben gedeeld. Op basis van deze ideeën hebben wij een herinrichtingsplan gemaakt en aanbesteed."

Het werk aan de kades wordt vanaf het water verricht. "Het water blijft te bevaren." Hoe het werk aan de zogenaamde welfbrug van Korte naar Nieuwe Haven eruit moet gaan zien, wordt nog onderzocht. Een boom die half op de brug staat, zorgt voor extra belasting van het monumentale gewelf van het tunneltje onder de Westvest, van belang voor de fluisterboot.