Categorieën

Service

Koos Vervoort krijgt Erasmusspeld

Koos Vervoort krijgt Erasmusspeld
Gezond

Koos Vervoort krijgt Erasmusspeld

  • Redactie
  • 28-06-2024
  • Gezond
Koos Vervoort krijgt Erasmusspeld

SCHIEDAM - Schiedams taalambassadeur Koos Vervoort ontving gisteren op het Rotterdamse stadhuis de Erasmusspeld.

De onderscheiding werd hem verleend vanwege zijn 'bijzondere verdiensten als Rotterdams Taalambassadeur'. Vervoert verricht dit werk namens de stichting Lezen en Schrijven, overigens ook veelvuldig in Schiedam.

Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (van Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) reikte de onderscheiding van de oosterburen uit. Met de Erasmusspeld eert de Maasstad mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.

Koos Vervoort zet zich al twintig jaar in als taalambassadeur. Als ervaringsdeskundige weet hij precies waar laaggeletterden tegenaan lopen. Hij testte daarom allerlei brieven, websites en flyers op begrijpelijke taal. Daarnaast zorgde hij voor bewustwording bij professionals. Zijn inzet inspireerde bijvoorbeeld bedrijven, organisaties en huisartsen om aandacht voor laaggeletterdheid te hebben.

"Rotterdammers die moeite met lezen en schrijven krijgen steun van Vervoort. Niet alleen zet hij zich met hart en ziel voor hen in, hij biedt ook een luisterend en begripvol oor", zo weten de verleners van de onderscheiding. "Dankzij zijn inzet durven mensen hun probleem te erkennen en stappen te zetten richting beter leren lezen en schrijven."

Afgelopen herfst maakte Vervoort samen met mede taalambassadeur Hans Esbach zijn opwachting in de opmerkelijke uitzending van Op1, waarin mensen in de zaal, die moeite hebben of hadden met lezen en schrijven, de sprekers konden onderbreken door een 'moeilijk-taal-knop' in te drukken. Ook bij een andere gelegenheid belichtte hij daar de problemen waar laaggeletterden mee te maken krijgen (zie hier).

Vergelijkbare inzet heeft Vervoort de afgelopen jaren veelvuldig verricht. Dit nadat hij op 45-jarige leeftijd terug naar school ging om zijn lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Daarmee groeide zijn zelfvertrouwen; samen met Ria van Adrichem schreef hij er nota bene een boek over, ‘Dit is pas het begin’. Een paar jaar later bracht hij het zelfgeschreven boek ‘Koos’ uit. Hij deed ook mee aan het programma Duidelijke Taal waarin Loes Luca het dagelijks leven van laaggeletterden voor het voetlicht bracht. Vanuit de stichting Lezen en Schrijven is Vervoort in het verleden benoemd tot de eerste Taalheld van Nederland. Die prijs werd uitgereikt door Prinses Laurentien.