Categorieën

Service

Over Kort Amerikaans van Jan Wolkers

Over Kort Amerikaans van Jan Wolkers
Uit

Over Kort Amerikaans van Jan Wolkers

  • Advertorial
  • 05-02-2024
  • Uit
Over Kort Amerikaans van Jan Wolkers


SCHIEDAM – Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 17 februari een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur, namelijk Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. 

In 1962 verscheen Kort Amerikaans, de inmiddels klassiek geworden debuutroman van Jan Wolkers over een jongen die in de Tweede Wereldoorlog onderduikt om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Zonder dat de dreiging van de oorlog ook maar even verdwijnt, vecht de jongen in zijn schuilplaats tegen zijn angsten en zijn erotische obsessies. In 1979 herschreef Jan Wolkers het boek naar aanleiding van de verfilming die datzelfde jaar uitkwam. In 2006 werd het boek door Dick Matena in omgewerkt tot strip in drie delen. Een halve eeuw na verschijnen is de debuutroman van Jan Wolkers dus nog altijd springlevend!

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand normaal in de Korenbeurs plaats. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, zoals een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. 

Praktische informatie
Datum: zaterdag 17 februari van 10.30 tot 12.30 uur; inloop vanaf 10.00 uur
Locatie: bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
Entree: gratis, je hoeft geen lid te zijn van bibliotheek


Bibliotheek Schiedam

Lange Haven 145, Schiedam

Meer over Bibliotheek Schiedam →