Kunstwerk Geluk kostte bijna negentigduizend euro
- Redactie
- 09-02-2025
- Politiek
.jpg)
Foto's: Liesbeth van Duijn
SCHIEDAM - Het maken en presenteren van het kunstwerk ‘Geluk’ van Edward Clydesdale Thomson in Schiedam-Oost, kostte een kleine negentigduizend euro. Dat maakt B&W bekend.
Thomson ontving zeventigduizend euro voor zijn werk, twee andere kunstenaars die naar de opdracht van de gemeente Schiedam meedongen ieder tweeduizend euro en er werd ongeveer vijftienduizend euro aan kosten gemaakt voor allerhande zaken bij het verstrekken van de opdracht, tijdens het ontwerpproces en voor de presentatie op 2 november afgelopen jaar (zie hier.)
Deze kosten heeft de stad gedekt uit het budget voor het projcet Drielanen (Boerhaavelaan, PKO-laan en Lorentzlaan), het wijkbudget en het budget voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
Het kunstwerk werd gemaakt in samenspraak met de wijk, zo stelt B&W in antwoord op vragen van PvdA-er Dick van Belle. Doel was een kunstwerk te realiseren dat ‘verbinding - in de ruimste zin van het woord - tot stand brengt en versterkt tussen de bewoners onderling in een steeds veranderende wijk’. Bewoners werden ook actief betrokken in het maakproces en zij hadden samen met de adviescommissie Beeldende Kunst ook de beslissende stem in de keus voor het werk van Thomson op basis van schetsontwerpen.
Specifieker geformuleerd stelt het college dat het de ambitie was met Geluk ‘jongeren in de wijk te laten nadenken over hun eigen geluk’. “Het voorstel van de kunstenaar was om een ‘Geluksparade’ (stoet in de openbare ruimte) neer te zetten en workshops (ter voorbereiding van die stoet) te ontwikkelen. Het bereiken van scholen en partijen in de wijk ging moeizaam, aldus de opdrachtnemers. Uiteindelijk nam één kind deel aan de workshops en werd vervolgens de workshop ook voor volwassenen geopend”, schetst het college de gang van zaken. “Hiermee heeft het project dus niet actief jongeren bereikt.” Dit was ook de reden om af te zien van de Geluksparade en het kunstwerk op een meer conventionele manier te onthullen. Hierbij waren ongeveer vijftig mensen aanwezig, aldus B&W.
“Het idee van het kunstwerk is dat het een centrale ontmoetingsplek voor jongeren kan zijn (spontaan dan wel georganiseerd, bijvoorbeeld vanuit het wijkhuis), bijvoorbeeld voor optredens en evenementen. Om nu te beoordelen of dit werkt is nog te vroeg.”