Categorie├źn

Service

Lansingerland verzoekt Schiedam: protesteer tegen overloop Schiphol

Lansingerland verzoekt Schiedam: protesteer tegen overloop Schiphol
Nieuws

Lansingerland verzoekt Schiedam: protesteer tegen overloop Schiphol

  • Kor Kegel
  • 07-07-2022
  • Nieuws
Lansingerland verzoekt Schiedam: protesteer tegen overloop Schiphol

Burgemeester Pieter van de Stadt verzoekt namens de gemeenteraad van Lansingerland of Schiedam ook bezwaar wil maken tegen de uitwijk van vluchten naar Rotterdam. Foto: gemeente Lansingerland


SCHIEDAM – De gemeenteraad van Lansingerland verzoekt de raden van Schiedam en Rotterdam om ook bezwaar aan te tekenen tegen het gebruik van de Rotterdamse luchthaven als overloopvliegveld van Schiphol. Dat verzoek is vandaag geplaatst op de lijst van ingekomen stukken van de Schiedamse gemeenteraad.  

Een week geleden nam de gemeenteraad van Lansingerland unaniem een motie aan, die minister Mark Harbers duidelijk moet maken dat vliegtuigmaatschappijen niet mogen uitwijken naar de Rotterdamse luchthaven als Schiphol alle vluchten niet kan verwerken. Lansingerland is verontwaardigd dat het gebeurt. De gemeente, ontstaan uit een fusie van Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, ondervindt net als Schiedam en Rotterdam overlast van vliegtuiglawaai en luchtverontreiniging. 

Lansingerland verzoekt Schiedam en Rotterdam een dergelijk protest aan de minister te laten horen. Burgemeester Pieter van de Stadt en gemeentesecretaris Mickel Beckers hebben de met algemene stemmen aangenomen motie toegestuurd. De motie verzoekt het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland om minister Harbers te herinneren aan het recente kabinetsbesluit dat Schiphol het aantal vluchten met ruim tien procent moet terugbrengen. 

Personele problemen op Schiphol zorgden dat deze maand honderdvijftig vakantievluchten uitweken naar Rotterdam, omdat Lelystad Airport niet die overloop kan vervullen voor vluchten die op Schiphol aangewezen zijn. De extra vluchten op Rotterdam leiden tot een dagelijkse toename van vluchten, wat extra overlast geeft, niet alleen bestaande uit geluidsoverlast, maar ook extra ultrafijnstof in de lucht. Rotterdam heeft nog maar een beperkte capaciteit aan geluidsruimte. 

De gemeenteraad van Lansingerland vindt dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat moet voorkomen dat deze situatie blijft bestaan. De gemeenteraad telt acht fracties. Alle acht hadden ze de motie ondertekend – dus gezamenlijk ingediend. Schiedam en Rotterdam krijgen het verzoek dat ook te doen.