Categorie├źn

Service

Lezen in de kerk

Lezen in de kerk
Uit

Lezen in de kerk

  • Han van der Horst
  • 28-11-2021
  • Uit
Lezen in de kerk

Foto: Wikicommons


COLUMN - In de oude Dorpskerk van Kethel is een bijzonder initiatief van start gegaan. Elke donderdagmiddag van half vier tot half zes is het middeleeuwse bedehuis open voor iedereen die zin heeft om een tijdje rustig te lezen. Je moet wel zelf een boek meenemen. Koster Jolanda Nooteboom, die op dit briljante idee kwam, heeft wel wat lectuur neergelegd, maar veel is dat niet.

Waarom zou je liever naar de Kethelse kerk gaan om een boek te lezen dan dat je dat doet bij de warme kachel? Zeker nu het weer zo guur en onaangenaam is. Ik weet niet hoe het bij U zit, maar ik vind het altijd gezellig als ik in het gezelschap van anderen aan het lezen ben. Je merkt hun aanwezigheid. Je praat niet met elkaar. Je dompelt je volledig onder in je lectuur. Toch ben je niet langer eenzaam. Daarom past het plan van de koster ook zo naadloos in het kerk zijn. Nee, wacht even. Nu moet ik oppassen. Het gaat er niet om gelovigen bij elkaar te brengen. Het gaat erom iedereen de kans te geven.

Nog iets wat alle lezers uit ervaring weten. Je stuit soms op een prachtig boek, dat toch weerbarstig is. De schrijver maakt het je niet gemakkelijk. Je moet goed je aandacht bij de tekst houden om de volle diepte en de totale schoonheid van het gebodene te ervaren. Dat lukt niet te midden van huisgenoten, de geweerschoten en de sirenes uit videogames en peuters die moeten plassen. Om voldoende aandacht op te brengen, heb je rust nodig en die vind je in de aanwezigheid van geestverwanten. Zij zijn ook verdiept in een boek.

Zo ontstaat precies de sfeer die je nodig hebt. Een licht geluksgevoel maakt zich van je meester. Je bent onder elkaar en je helpt elkaar de kern van wat je leest te proeven.

Dat gebeurt op zulke donderdagmiddagen in dat prachtige, sfeervolle dorpskerkje. Laat je de kans niet ontnemen om de bijzondere stemming die daar dan heerst, zelf te ervaren.