Categorieën

Service

Liduinaprocessie: krachtig door herhaling, toch steeds nieuw

Liduinaprocessie: krachtig door herhaling, toch steeds nieuw
Gezond

Liduinaprocessie: krachtig door herhaling, toch steeds nieuw

  • Redactie
  • 09-05-2023
  • Gezond
Liduinaprocessie: krachtig door herhaling, toch steeds nieuw

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Elk jaar dat de Liduinaprocessie door Schiedam wordt gelopen is bijzonder. Dat zegt Henri Egging, rector van de basiliek op het Stadserf. Alleen al daarom is het volgens hem de moeite waard om zondag mee te lopen.

Egging wordt geïnterviewd op de internetpagina van het bisdom Rotterdam. Daarop vertelt de rector dat 'juist de herhaling' die het lopen van een processie inhoudt, belangrijk is. "Elk jaar valt je weer iets anders op. Je loopt dezelfde route en komt langs de plekken die een bijzondere betekenis hebben in het leven van Liduina of voor haar verering. De Grote Kerk, waar zij zelf geweest is en die toen een katholieke kerk was. De plek waar haar woning was en waar ze 33 jaar op bed gelegen heeft. De plek waar ze begraven is geweest. Zo komt de persoon van Liduina heel dichtbij. En elk jaar is er iets anders wat extra opvalt. En dat komt door jouzelf, door wat jou op dit moment bezighoudt.”

Op die manier wordt de processie, nu voor de tweede keer 'na Corona' gehouden, ieder jaar bijzonder, aldus Egging. Door de herhaling, maar ook omdat het dus iedere keer weer nieuw is. "Je weet vooraf ook nooit precies hoe het zal zijn. Vorig jaar, voor het eerst na de Coronaperiode, was het verrassend dat er meer deelnemers waren dan daarvoor. De processie trekt door Schiedam, we moesten een keer dwars door een vlooienmarkt lopen en deze keer is er een voetbalwedstrijd waarvoor schermen neer worden gezet en waar we onze route op aan zullen passen."

Dat alles dus nog los van het bijzondere leven van de stadsheilige zelf. Egging vertelt daarover ook in het interview, als hem gevraagd wordt wat Liduina voor hem betekent.

De processie begint aanstaande zondag om twee uur 's middags en vertrekt vanuit de basiliek H. Liduina/OLV. Rozenkrans.