Categorieën

Service

Likkebaardendlekkerlessend in de Fokkerstraat

Likkebaardendlekkerlessend in de Fokkerstraat
Winkelen

Likkebaardendlekkerlessend in de Fokkerstraat

  • Redactie
  • 19-04-2023
  • Winkelen
Likkebaardendlekkerlessend in de Fokkerstraat

Foto's: Ted Konings


SCHIEDAM - Een jongensdroom - en meisjes kunnen er ook van wakker liggen. Die overkomt je als je binnenwandelt op de kijkdag van de veiling die Vavato momenteel houdt. Waar dat is? In de Schiedamse Fokkerstraat. Wat er te zien is? Kijk maar eens hieronder...

84 auto's worden er geveild door Vavato, in opdracht van Tuned Imports. Oldtimers, maar ook 'nieuwe' auto's, zoals de McLaren 720S Coupe 4,0L V8: vijf jaar oud, maar met niet meer dan 79 kilometer op de teller. "Komt uit de Emiraten", legt eigenaar Jos Spinhoven uit. Daar zijn mensen die dagelijks bepalen welke auto ze rijden zoals wij bedenken welke schoenen we aan zullen trekken. Blijkbaar was er een reden om de Britse auto (hieronder in het zilvergrijs, samen met Aston Martin DBS Superleggera Coupe 5,2L V12) niet al te vaak te gebruiken, en uiteindelijk maar te verkopen, aan Spinhoven en zijn Tuned Imports.

De Rotterdammer ('geboren in Leiden') heeft zich de afgelopen dik tien jaar een ras inkoper/verkoper getoond. Klein begonnen in een loodsje met ruimte voor een paar auto's bij de Waalhaven, bouwde Spinhoven (te zien op een van de foto’s hieronder) zijn bedrijf uit tot wat het nu is: waarschijnlijk een van de grootste handelaren in bijzondere auto's van Nederland. Die dus auto's uit Arabië haalt en wellicht daar ook weer naartoe verkoopt. “Er blijft markt voor deze auto’s in de Emiraten en andere Arabische landen, ook al willen ze ze zo nieuw mogelijk.”

Het liep niet storm op de kijkdag gisteren, ook omdat er geen algemene ruchtbaarheid aan de veiling is gegeven. Een huis vol opgewonden jongens en mannen, nou ja, ook, natuurlijk dito dames, is een keer leuk, maar leidt wel af, legt een verkoper van Tuned Imports uit. "Je wil vooral de klant, de potentiële koper, natuurlijk bedienen." Diens vragen dienen beantwoord, opdat zij of hij een bod uitbrengt.

Dat gaat alleen online, via de site van het Belgische veilinghuis Vavato ('dit keer', legt Spinhoven uit, 'we doen zaken met meerdere veilinghuizen'). Voor de waaghals die ongezien een auto durft te kopen: maak vaart, want de veiling sluit om acht uur. Vandaag. Nou ja, vanaf acht uur, iedere twee minuten stopt het bieden op een van de 84. Lef is wel nodig: er zijn auto's die voor tienduizend euro van eigenaar zullen veranderen. Maar er zullen er ook zijn die tonnen moeten opleveren. Zoals de McLaren, maar ook de witte Mercedes AMG coupé uit de Black Series, met de kenmerkende vleugeldeuren; drie ton lijkt haalbaar. 

Wie nu op de site van Vavato kijkt ziet dat de biedingen nog niet zo heel hard oplopen; het hoogste bod op de Mercedes is bijvoorbeeld 69.000 euro. Maar vergis je niet, zegt een veilingmedewerker: natuurlijk houden vele liefhebbers hun kruit droog, want overbieden kan nog urenlang. Alhoewel het ook weer niet zo extreem is als bij sommige andersoortige veilingen, juist omdat sommigen het niet kunnen laten, idolaat als ze zijn.

Het hoogste bod op dit moment geldt voor een Lamborghini Aventador (de ‘LP 750-4 SV 6,5L V12’). Te zien op de foto hieronder, voor de geelgroene Mercedes. Nu al is zeker dat die tenminste 262.500 euro moet opbrengen. Daarmee troeft deze Italiaan de ‘eenvoudige’ andere Ferrari’s, Aston Martin, Rolls Royces en een enkele Mercedes, Bentley en Porsche royaal af. 

Overigens, ook een opmerkelijke auto: de DeTomaso Guara Coupé. “Zijn er maar 51 van gemaakt”, aldus Spinhoven. Auto uit 2001. “De laatste sportwagen die Tomaso bouwde.” Met een BMW Cobra-motor. Topsnelheid 270 kilometer per uur. Buitenkansje, nu nog te koop voro 63.000 euro. Maar vanavond om tien voor negen is dat vast heel anders.