Categorieën

Service

Luchthaven: record in aantal passagiers juli

Luchthaven: record in aantal passagiers juli
Nieuws

Luchthaven: record in aantal passagiers juli

  • Redactie
  • 02-08-2022
  • Nieuws
Luchthaven: record in aantal passagiers juli

Een record in de historie van de luchthaven; foto: RTHA


REGIO - Het aantal passagiers dat in juli van dit jaar vloog via het vliegveld in Rotterdam was een record in de historie van de luchthaven.

Dit waren in juli met commercieel vliegverkeer 314.127 passagiers, dat is vijftien procent meer ten opzichte van het vorige record. Dat vorige record was in augustus 2019 met 273.739 passagiers in een maand. Dat blijkt uit de maandrapportage juli van de Rotterdamse luchthaven. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal vertraagde, binnenkomende vluchten tussen elf uur 's avonds en één uur 's nachts hoger is dan normaal. Er zijn honderd van dit soort vluchten geweest. Bovenop dit cijfer zijn er 96 spoedeisende vluchten in de nacht met de trauma- en/of politiehelikopter geweest. Ter vergelijk waren er in juli 2019 (pre-Corona jaar) 86 nachtvluchten en 62 spoedeisende nachtvluchten. Dit hogere aantal is te wijten aan meer vertraagde landingen tussen elf en twaalf uur 's avonds door operationele vertragingen op luchthavens in Europa, maar ook door vertraging in vertrektijd. Ook lag het aantal vluchten van de traumaheli dit jaar in juli hoger in de nacht.

Het commercieel vliegverkeer is gelijk aan 2019. In de maanden mei, juni en juli van dit jaar waren dit in totaal 5453 vluchten (lijn- en vakantievluchten). In 2019 waren dat in dezelfde periode 5469 vluchten. In maart en april is er aanhoudende noord(oosten)wind geweest. Hierdoor is baan zes veel vaker gebruikt dan normaal. Daardoor is de geluidszone van het Rotterdamse vliegveld bijna bereikt. Om overschrijding te voorkomen, is de slotcoordinator gevraagd te stoppen met de uitgifte van slots voor dit zomerseizoen (looptijd tot 29 oktober). Eerder had het Rotterdamse vliegveld al baansturing ingesteld om een overschrijding te voorkomen.

Ook in augustus verwacht de luchthaven boven de driehonderdduizend passagiers uit te komen met dagelijks zo’n 72 vluchten van en naar het Rotterdamse vliegveld.