Categorieën

Service

Mammoet gaat meer tillen en installeren dan ooit bij Moermansk

Mammoet gaat meer tillen en installeren dan ooit bij Moermansk
Nieuws

Mammoet gaat meer tillen en installeren dan ooit bij Moermansk

  • Redactie
  • 30-05-2020
  • Nieuws
Mammoet gaat meer tillen en installeren dan ooit bij Moermansk

Op de bovenste foto de drie LNG-treinen (in tekening); de bouwplaats hieronder is die in Belokamenka waar Mammoet aan de slag gaat; de andere foto's zijn van de Gydanstreek; foto's en beeldmateriaal: Novatek en Saipem


SCHIEDAM – Mammoet heeft de naar eigen zeggen grootste opdracht in zijn historie binnengehaald. De hijs- en transportspecialist gaat aan de slag voor de bouw van een grote lng-fabriek in Siberië.

In opdracht van de joint-venture Novarctic, met Technip, Saipem en Nipi Gasperabotka, gaat het Schiedamse bedrijf het transport-, laden en lossen, hijs- en installatiewerk te verrichten ten bate van de bouw.

Er wordt vloeibaar aardgas gewonnen in de streek Gydan, aan de Golf van Ob aan de Karazee. Daar komen drie zogenaamde lng-treinen, condensatie- en zuiveringsinstallaties voor vloeibaar aardgas. Ieder zal goed zijn voor een capaciteit van 6,6 miljoen ton per jaar. Arctic LNG2 is een bedrijf gevormd door de ondernemingen Novatek JSPC (60 procent) and Ekropromstroy Ltd (40 procent).

Mammoet gaat ver daarvandaan, en dichterbij, aan het werk. In Belokamenka, bij Moermansk, wordt een werf ingericht – met twee droogdokken – waar onderdelen voor de lng-fabriek worden gemaakt, verzameld, geassembleerd en geïnstalleerd. Van daaruit gaan de basisstukken naar Gydan, naar het Utrenneyeveld, waar ze gaan dienen in de verwerking van gewonnen vloeibaar aardgas. In vier jaar tijd tilt Mammoet volgens planning in Belokamenka een half miljoen ton aan materialen. Daaronder stukken tussen de achtduizend en zeventienduizend ton. Op piekmomenten heeft Mammoet in het hoge noorden waarschijnlijk 120 mensen aan het werk.

Hoeveel omzet de opdracht Mammoet oplevert maakt het bedrijf niet bekend. Het complete Arctic LNG 2-project vergt een investering van 21 miljard dollar.

Voor Mammoet betekent de opdracht goed nieuws, nadat eerder veel werk wegviel, met name vanwege de lage olieprijs en het stopzetten van nieuwe winningsprojecten.

Mammoet nam vorig jaar het Britse ALE Heavylift over. Daarmee ontstond het grootste hijsbedrijf ter wereld, met een omzet van meer dan een miljard euro.